Raportti: Monet H&M:n vaatteiden ompelijat saavat edelleen surkeaa palkkaa yhtiön lupauksista huolimatta
H&M on luvannut maksaa työntekijöille elämiseen riittävää palkkaa. Järjestöjen selvityksen mukaan esimerkiksi Bulgariassa palkka on alle kymmenen prosenttia elämiseen riittävästä.
Länsimaisten brändien vaatteet teetetään usein huonolla palkalla. Järjestöjen moitteen kohteena on H&M, joka ei ole niiden mukaan täyttänyt lupauksiaan elämiseen riittävän palkan maksamisesta. Kuva: Chris Angle / CC BY-NC 2.0.
Monet vaatejätti H&M:lle vaatteita valmistavista työläisistä saavat edelleen elämiseen riittämätöntä palkkaa ja tekevät suuria määriä ylitöitä, käy ilmi järjestöjen julkaisemasta tuoreesta tutkimusraportista.
H&M on ollut järjestöjen seurannassa etenkin tänä vuonna, sillä se kertoi vuonna 2013 pyrkivänsä siihen, että vuoden 2018 loppuun mennessä sadoille tuhansille sen käyttämien vaatetehtaiden työntekijöille maksettaisiin elämiseen riittävää palkkaa. Viime keväänä kävi kuitenkin ilmi, ettei yhtiö ole kertonut konkreettisesti, mitä se on tehnyt parempien palkkojen eteen ja koko lupaus on kadonnut sen verkkosivuilta.
Kansainvälinen Clean Clothes Campaign -verkosto haastatteli tällä viikolla ilmestynyttä raporttiaan varten 62:ta työntekijää kuudella H&M:lle vaatteita tekevällä tehtaalla Bulgariassa, Turkissa, Kambodžassa ja Intiassa.
Kukaan haastatelluista ei saanut elämiseen riittävää palkkaa. Bulgariassa palkka oli alle 10 prosenttia, Intiassa ja Turkissa noin kolmanneksen ja Kambodžassa alle puolet siitä, minkä lasketaan riittävän työntekijän ja hänen perheensä elatukseen.
”Tähän mennessä H&M:n toimenpiteet elämiseen riittävän palkan varmistamiseksi eivät ole olleet uskottavia. Päin vastoin, yritys vaikuttaa vesittävän alkuperäistä lupaustaan”, sanoo suomalaisen Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans järjestön tiedotteessa.
Selvityksen mukaan monet H&M:lle vaatteita tekevät työntekijät joutuvat myös tekemään suuria määriä ylitöitä.
Elämiseen riittävällä palkalla tarkoitetaan palkkaa, jonka avulla työntekijät pystyvät elättämään perheensä ja panemaan myös jotain säästöön. Se on eri asia kuin laissa säädetty minimipalkka, joka H&M:n tilastojen mukaan ylittyy sen tehtaissa.
Uutistoimisto Reutersin mukaan H&M on kommentoinut tutkimusta sanomalla, että ainakin 600:ssa sen käyttämässä tehtaassa on ”elämiseen riittävän palkan strategia”. Se myös muistuttaa, ettei yleispätevää elämiseen riittävän palkan rajaa ole.
Verkkosivuillaan yhtiö kertoo, että todellisuudessa sen tavoite vuonna 2013 oli toteuttaa alihankkijoiden tehtaalla ”parantuneet palkanhallintajärjestelmät” sekä varmistaa, että Bangladeshissa on demokraattisesti valittu työntekijöiden edustus. Tavoitteet ovat sen mukaan jopa ylittyneet.
H&M on maailman toiseksi suurin vaatevalmistaja. Se teettää vaatteensa noin 1 700 alihankintatehtaassa eri puolilla maailmaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia