Raportti: Nälänhätä vaarassa levitä koko Gazaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Nälänhätä vaarassa levitä koko Gazaan

Talven aikana sadat tuhannet ihmiset ovat katastrofitilassa, kertoo tuore arvio. Lähes koko väestö kärsii jonkinasteisesta ruokapulasta.

Palestiinan lippu ja Free Gaza -graffiti.

Mielenosoitus Gazan puolesta Lissabonissa tammikuussa. Kuva: Lula Eva Blue / CC BY-NC 2.0 DEED.

Noin 1,84 miljoonaa ihmistä eli 86 prosenttia Gazan koko väestöstä kärsii äärimmäisestä ruokapulasta, selviää eilen julkaistusta ruokaturva-analyysista (pdf).

”Nälänhädän riski on olemassa koko Gazan kaistalla. Viimeaikaisten väkivaltaisuuksien kasvun takia huoli tämän pahimman mahdollisen skenaarion toteutumisesta kasvaa”, arviossa todetaan.

Suoranaisessa katastrofitilassa on selvityksen mukaan nyt 133 000 ihmistä, mutta ennusteen mukaan määrä nousee 345 000 ihmiseen talven aikana. Käytännössä katastrofitila tarkoittaa, että ihmisiä kuolee nälkään.

Humanitaarista apua sekä kaupallista tarjontaa saatiin Gazaan tilapäisesti hieman lisää touko- ja elokuun välisenä aikana, mikä lievitti osittain ruokapulaa ja aliravitsemusta. Elo-syyskuussa avun määrä kuitenkin väheni jälleen rajusti.

YK:n pääsihteeri António Guterres kertoi viestipalvelu X:ssä olevansa huolestunut raportin arviosta.

”Nälänhätä häämöttää. Tätä ei voi suvaita. Rajanylityspisteet on avattava välittömästi, byrokraattiset esteet on poistettava ja laki ja järjestys palautettava, jotta YK-järjestöt voivat toimittaa humanitaarista apua.”

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk sanoi, että nälkäkriisi on pääosin seurausta Israelin viranomaisten päätöksistä ja varoitti, että siviilien näännyttäminen osana sodankäyntiä on sotarikos, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yli 42 000 palestiinalaista on kuollut sen jälkeen, kun Israel aloitti hyökkäyksen Gazaan lokakuussa 2023 Hamasin Israeliin tekemien terrori-iskujen jälkeen. Kansainvälinen tuomioistuin ICJ tutkii parhaillaan, onko Israel syyllistynyt kansanmurhaan.

Ruokaturva-analyysin on tehnyt YK:n ja avustustoimijoiden muodostama IPC-aloite, joka tutkii kriisialueiden ruokaturvatilannetta viisiportaisella asteikolla. Pahin mahdollinen tila on katastrofitila, joka määritellään tiettyjen ehtojen täyttyessä nälänhädäksi, mutta se vaatii tarkkoja tutkimuksia. Gazaan ei toistaiseksi ole julistettu nälänhätää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia