Raportti paljasti Indonesian suojelualueiden palmuöljykaupan – Neste kertoo lopettaneensa ostot laittomasti toimivista tehtaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti paljasti Indonesian suojelualueiden palmuöljykaupan – Neste kertoo lopettaneensa ostot laittomasti toimivista tehtaista

Uuden tutkimuksen mukaan Neste ja monet muut länsimaiset brändit käyttävät palmuöljyä, jonka raaka-aine kasvatetaan laittomasti Indonesian suojelu- ja metsäalueilla. Neste kertoo lopettaneensa ostot tehtaista tänä vuonna. WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan kuluttajan kannattaa suhtautua palmuöljyyn varovaisesti.

Kasvillisuutta Tesso Nilon kansallispuistossa Indonesiassa

Monet suuryritykset ostavat palmuöljyä, joka on peräisin suojellusta Tesso Nilon kansallispuistosta Indonesiasta. Kuva: Flore de Preneuf / PROFOR / CC BY-NC 2.0.

Neste ei enää osta palmuöljyä indonesialaistehtailta, joiden kerrottiin viime viikolla hankkivan raaka-aineitaan suojelualueilta. Näin kertoo yhtiön vastuullisuusjohtaja Simo Honkanen maailma.netille toimittamassaan sähköpostivastauksessa.

”Meille ei ole vuoden 2018 alusta lähtien tullut palmuöljyä niistä lähteistä, jotka raportissa mainitaan”, hän kertoo.

Neste oli vuonna 2016 ensimmäinen suuryritys, joka julkisti palmuöljynsä tavarantoimittajat. Se kertoo verkkosivuillaan, että nykyisin kaikki sen käyttämä palmuöljy on sataprosenttisesti jäljitettävissä sekä myös sertifioitua.

Siksi laittoman palmuöljyn tulon toimitusketjuun ei pitäisi olla mahdollista.

”Raportissa mainitut epäkohdat ovat vakavia ja periaatteidemme, sopimustemme sekä lakien vastaisia. -- Näin voi käydä yksinkertaisesti vain, jos joku toimitusketjun osa päättää sopimusten ja ohjeiden vastaisesti toimia laittomasti”, Honkanen toteaa.

Indonesialainen Eyes on the Forest (Eof) -järjestöverkosto kertoi viime viikolla julkaistussa raportissaan löytäneensä tarkastuksissaan 22 tehdasta, jotka ostavat laittomasti kasvatettuja öljypalmun hedelmiä Keski-Sumatran, Tesso Nilon ja Bukit Tigapuluhin suojelu- ja metsäalueilta.

Tehtaiden kautta on päätynyt laitonta palmuöljyä monille suomalaisillekin tutuille suuryrityksille, kuten Kellogg’sille, PepsiCo:lle, Nestlélle, Unileverille, Bungelle, Marsille, Colgate-Palmolivelle ja Procter & Gamblelle sekä suomalaiselle öljy-yhtiölle Nesteelle.

Neste on raportin mukaan ostanut palmuöljyä kolmelta laittomasti toimivalta tehtaalta vuosina 2011–2017. Yksi tehtaista vastaanotti laitonta raaka-ainetta Tesso Nilon kansallispuistosta vielä viime vuonna.

Honkasen mukaan raportin tehtaista neljä on toimittanut Nesteelle palmuöljyä. Ne kuuluvat Asian Agrille, yhdelle maailman suurimmista palmuöljyfirmoista. Vuoden 2018 alusta alkaen Nesteelle ole enää tullut palmuöljyä raportissa mainituista tehtaista. Syynä olivat kaupalliset tai toimitustekniset syyt, eivät epäilyt laittomuuksista.

Asian Agri on myös antanut ongelmista selvityksen, ja jatkossa Nesteen tavoitteena on parantaa riskialueiden toimintaketjun valvontaa, hän kertoo.

Kuluttajan kannattaa olla varuillaan

Ympäristöjärjestö WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen pitää EoF:n raportin löydöksiä huolestuttavina. Vaikka suuryritysten avoimuus tuotantoketjustaan on hänen mukaansa mahdollistanut raportin teon, ongelmia on silti yhä paljon.

”Tesso Nilo on kärsinyt vuosikymmeniä erilaisista laittomuuksista, ja esimerkiksi UPM oli alihankkijansa kanssa ongelmissa siellä jo 20 vuotta sitten. On erittäin huolestuttavaa, että Indonesia ei pysty valtiona hallitsemaan laittomuutta”, hän sanoo.

Palmuöljy on eettisesti ongelmallista, sillä sen raaka-aineena käytettävät öljypalmun hedelmät kasvatetaan plantaaseilla, joiden tieltä on raivattu miljoonia hehtaareita sademetsää. Luukkosen mukaan palmuöljyn tuotannon saaminen kestävälle pohjalle onkin vaikeaa, sillä käytännössä plantaasit hävittävät alkuperäiset metsät kokonaan.

Jotta tilanne muuttuisi, tarvitaan hänen mukaansa suuria rakenteellisia uudistuksia Indonesian hallinnossa sekä esimerkiksi korruptioon puuttumista. Yritysten taas pitäisi tehdä enemmän varmistaakseen raaka-aineidensa alkuperän.

Kuluttajan on vaikea välttyä palmuöljyltä, sillä sitä käytetään tavallisissa tuotteissa aina suklaasta shampooseen. Yksi vaihtoehto on luottaa yritysten hyödyntämiin vastuullisuussertifikaatteihin. Luotettavimpana pidetty RSPO-sertifikaatti löytyi kuitenkin joiltakin EoF:n raportissakin mainituilta tehtailta.

Luukkosen mukaan sertifikaateissa on paljon kehitettävää. Hän suhtautuu kuluttajana palmuöljyyn varovaisesti.

”En periaatteessa suosittele sertifioitua enkä sertifioimatonta palmuöljyä, koska tuotannon mittakaava on niin valtava ja ongelmia niin paljon”, hän toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia