Sadattuhannet merimiehet yhä jumissa merillä koronarajoitusten takia – Kansainvälinen työjärjestö vaatii toimia
Koronarajoitukset ovat jättäneet merimiehet jumiin laivoilleen, ja osa on ollut töissä jopa 17 kuukautta putkeen. ILO vaatii maailman maita puuttumaan tilanteeseen ponnekkaammin.
Merimiehet pitäisi määritellä avaintyöntekijöiksi, vaatii ILO. Kuva Rotterdamin satamasta. Kuva: kees torn / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.
Kansainvälinen työjärjestö (ILO) on hyväksynyt poikkeuksellisen päätöslauselman, jossa vaaditaan maailman maita puuttumaan koronaviruksen takia jumissa merillä olevien merimiesten tilanteeseen.
Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on arvioinut, että jumiin aluksille oli syyskuuhun mennessä jäänyt jopa 400 000 merimiestä. ILO:n mukaan osa ollut töissä 17 kuukautta putkeen tai jopa enemmän.
Taustalla ovat koronaviruksen taltuttamiseksi asetetut matkustusrajoitukset. Kun hallitukset ovat keskeyttäneet lentoja, sulkeneet rajoja ja satamia ja vaikeuttaneet kansainvälistä matkustamista, merimiesten on ollut vaikea matkustaa kotimaidensa ja työpaikkojensa välillä. Viisumien saannin vaikeutuminen sekä karanteenivaatimukset aiheuttavat lisää haasteita.
Samalla miehistönvaihdokset ovat vaikeutuneet ja laivoille jääneiden merimiesten sopimuksia on pidennetty.
ILO on huolissaan merimiesten terveydestä sekä sen vaikutuksista myös merenkulun turvallisuuteen ja ympäristöön.
”Nämä avaintyöntekijät kuljettavat yhä ruokaa, lääkkeitä ja tavaroita, joita tarvitsemme, mutta heidän pitkittynyt olonsa merellä sekä kyvyttömyys rantautua on kestämätöntä. Päätöslauselma esitetään välittömiä toimia”, sanoo ILO:n pääjohtaja Guy Ryder tiedotteessa.
Ongelma tiedostettiin jo pandemian alkuvaiheessa, ja viime kesänä osa maista lupasi avata rajansa merimiehille ja lisätä lentoja, jotta nämä pääsevät liikkumaan. Siitä ja YK-järjestelmän yrityksistä huolimatta sadat tuhannet ovat yhä jumissa, ILO sanoi tällä viikolla.
Päätöslauselmassa muistutetaan, että kansainvälisen merenkulun sopimuksen mukaan merimiesten maksimityöajan pitäisi kestää alle 12 kuukautta. Se vaatii maita luomaan aikasidonnaiset suunnitelmat turvallisista miehistönvaihdoksista ja merimiesten matkustamisesta sekä määrittelemään heidät avaintyöntekijöiksi, jotta he voivat liikkua.
Myös YK:n yleiskokous vaati viime viikolla YK:n jäsenmaita määrittelemään merimiehet ja muut merenkävijät avaintyöntekijöiksi ja ryhtymään toimiin näiden kotiuttamiseksi, miehistönvaihdosten mahdollistamiseksi ja terveyspalveluiden saamiseksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia