Uutiset Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Sudan tunnettiin aiemmin maana, jossa naiset eivät muun muassa saaneet käyttää housuja julkisella paikalla. Nyt maa ottaa tasa-arvoharppauksen, sillä väliaikainen hallitus on kieltämässä tyttöjen sukuelinten silpomisen.
Sudan on kieltämässä tyttöjen sukuelinten silpomisen. Kuva pääkaupunki Khartumista. Kuva: Christopher MIchel / CC BY 2.0.
Sudan on kieltämässä tyttöjen sukuelinten silpomisen kaikissa muodoissaan. Maan väliaikainen hallitus on korjannut rikoslakia niin, että tyttöjen sukuelinten silpomisesta saa nyt kolmen vuoden vankeustuomion.
Lisäksi tekijä saa sakkoja tai hänen tilansa suljetaan. Sudanissa suurimman osan silpomisista tekevät terveyspalveluiden toimijat.
Asiasta kertovat kansainväliset mediat sekä YK:n lastenjärjestö Unicef.
Unicef ja kansalaisjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet tyttöjen silpomisen kieltämiseksi Sudanissa. Unicefin tilastojen mukaan noin 86,6 prosenttia maan naisista ja tytöistä on kokenut sukuelinten osittaisen tai kokonaisvaltaisen silpomisen.
Tasa-arvojärjestöt ovat iloinneet lakimuutoksesta mutta muistuttaneet, että asenteiden muuttamiseksi on tehtävä paljon työtä.
“Tämä on vasta alkua. Nyt meidän on varmistettava lain toimeenpano, ja tämä voi tapahtua vain, jos kaikki – tärkeimpinä vanhemmat, johtajat, tytöt ja nuoret naiset – ovat tietoisia tästä päätöksestä ja sen seurauksista”, sanoo Anika Krstic, lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Sudanin maajohtaja tiedotteessa (pdf).
Toisen hallintoelimen pitää yhä hyväksyä lakimuutos, mutta sen uskotaan menevän läpi, kertoo brittilehti The Guardian.
Sudanin hallitus on luvannut parantaa maan naisten asemaa sen jälkeen, kun pitkään hallinnut diktaattori Omar al-Bashir viime vuonna syrjäytettiin. Al-Bashirin aikana rajoitettiin tarkkaan niin naisten pukeutumista, työntekoa, liikkumista kuin opiskeluakin. Yksi tunnetuimmista säännöistä oli housukielto julkisilla paikoilla. Housukiellon sekä muiden siihen liittyvien rajoitusten purkamisesta kerrottiin aiemmin viime vuonna, ja lisäksi hallitus on muun muassa nimittänyt lisää naisia johtotehtäviin.
Unicefin mukaan silpomiskiellon lisäksi muita rikoslakiin tehtäviä uudistuksia ovat rikosoikeudellisen vastuun ikärajan nostaminen seitsemästä vuodesta 12:een, ruumiillisten rangaistusten kieltäminen sekä alaikäisten kuolemanrangaistuksen kielto.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia