Suomesta avustustyöntekijöitä ruton riivaamaan Madagaskariin
Rutto on Madagaskarissa kotoperäinen tauti, mutta viime viikkoina tartunnan on saanut tavallista useampi ihminen.
Ruttotapauksia on löytynyt tänä vuonna myös Madagaskarin pääkaupungista Antananarivosta. Kuva: Harry and Rowena Kennedy / CC BY-NC-ND 2.0.
Suomen Punainen Risti lähettää kaksi avustustyöntekijää Madagaskariin, jossa ruttotapausten määrä on viime kuukausina kasvanut huolestuttavaa vauhtia.
Kansainvälinen Punainen Risti kokoaa maahan parhaillaan 50-paikkaista sairaalaa maan terveysministeriön tueksi. Sairaalassa tulee työskentelemään sekä paikallisia että kansainvälisiä terveydenhuollon ammattilaisia, kertoo SPR tiedotteessaan.
Madagaskarissa on ruttoa kotoperäisenä. Huono sanitaatio ja heikot terveyspalvelut edistävät sen leviämistä.
Yleensä taudin saa noin 600 ihmistä vuodessa ja sitä esiintyy eniten syys- ja huhtikuun välillä. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan tänä vuonna kausi on kuitenkin alkanut tavallista aiemmin. Tauti on levinnyt myös kaupunkialueille pääkaupunki Antananarivoa myöden.
Elokuun alun jälkeen Madagaskarilla on havaittu yhteensä 684 ruttotartuntaa ja 57 ihmistä on kuollut. Lähes 70 prosenttia tapauksista on ollut keuhkoruttoja. Syyskuun lopun jälkeen tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti.
Rutto on bakteerin kautta tarttuva tauti, jota esiintyy pienissä nisäkkäissä elävissä kirpuissa. Se voi tarttua kirpun pureman kautta tai esimerkiksi pisaratartuntana. Madagaskarilla sitä levittää etenkin mustarotta.
Taudin muotoja ovat paiserutto, keuhkorutto ja verirutto. Flunssan kaltaisia oireita aiheuttavaa tautia voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta se etenee nopeasti ja johtaa sen takia usein kuolemaan.
”Taudin voi saada aamulla, ja siihen voi kuolla illalla”, sanoo Maailman terveysjärjestön (WHO) epidemia-asiantuntija Eric Bertherat järjestön tiedotteessa.
Ruton vuoksi Madagaskarilla on suljettu kouluja ja julkiset väenkokoukset on kielletty, Punainen Risti kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia