Suuri valliriutta uhattuna
Australia aikoo lisätä hiilentuotantonsa lähes miljardiin tonniin suojelualueen kustannuksella.
Australian aie kuusinkertaistaa hiilentuotantonsa uhkaa vakavasti Suurta valliriuttaa, asiantuntijat varoittavat.
Hanke on säikäyttänyt sekä tutkijat että YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon, joka uhkaa siirtää Suuren valliriutan uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalleen.
Suuri valliriutta koostuu 3 000 koralliriutasta, jotka levittäytyvät 2 300 kilometrin matkalle Queenslandin edustalla. Alue suojeltiin jo kymmeniä vuosia sitten, mutta se on menettänyt puolet korallikuorestaan 1960-luvun jälkeen. Riuttaa rapauttavat lämpenevät meret ja Australian mantereelta valuvat lannoitteet sekä yhdyskunta- ja kaivosjätteet.
Jo nyt Australia on maailman suurin hiilentuottaja. Se vie vuodessa 156 miljoona tonnia hiiltä, pääasiassa Aasian markkinoille. Jos ehdotukset tuotannon kuusinkertaistamisesta menevät läpi, tuotanto nousee lähes miljardiin tonniin.
Hiilentuotannon kuusinkertaistaminen lisäisi hiilidioksidipäästöjä 1,8 miljardia tonnia. Jokainen poltettu hiilitonni vaikuttaa merien lämpötilaan ja happamuuteen, nouseva lämpö ja happamuus puolestaan heikentävät koralliriutat muodostavien pieneliöiden elinoloja.
Toisen suuren ongelman muodostaa kuljetus. Australiasta kaikki hiili kuljetetaan meriteitse ja jo nyt Suuren valliriutan päällä ja ympärillä risteilee 1 700 hiiltä kuljettavaa alusta. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, vuonna 2020 koralliriutoilla seilaa 10 000 laivaa.
Queenslandin osavaltion johtoa Unescon uhkaus ei hirvitä.
"Me teemme hiilikauppaa. Jos haluamme kelvolliset sairaalat, koulut ja poliisin, meidän on ymmärrettävä se", kerrotaan hiljakkoin uudelle kaudelle valitun pääministerin Campell Newmanin kommentoineen Unescon ilmoitusta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia