Syöpä yleistyy Zimbabwessa – Toimivia sädehoitolaitteita on yksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syöpä yleistyy Zimbabwessa – Toimivia sädehoitolaitteita on yksi

Väestön ikääntyminen, kaupungistuminen, elämäntapojen muuttuminen ja heikosti toimiva julkinen terveydenhoito ovat johtaneet syöpätapausten jatkuvaan kasvuun Zimbabwessa. ”Jos saat syövän Zimbabwessa, se on yhtä kuin kuolemantuomio”, sanoo toimittaja Hopewell Chin’ono.

Raidallinen lippu.

- Kuva: Terry Feuerborn / CC BY-NC 2.0 DEED.

(IPS) --  Zimbabwelaisella Lydia Musundiwalla, 46, diagnosoitiin keväällä pitkälle edennyt paksusuolen syöpä, joka sitten tappoi hänet alle kahdessa kuukaudessa. 

Hänestä tuli yksi tuhansista zimbabwelaisista, joiden syöpä havaitaan vasta, kun on jo liian myöhäistä. Aviomies Landenista tuli leski ja kolmen lapsen yksinhuoltaja.

Syöpätietoisuuden ja sädehoitojen puute on Zimbabwessa johtanut maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen korkeaan syöpäkuolleisuuteen. YK:n Global Cancer Observatory -tutkimuslaitoksen tilaston (pdf) mukaan kaksi vuotta sitten maassa rekisteröitiin 17 725 uutta syöpätapausta ja 11 739 syöpäkuolemaa.

Väestön ikääntyminen, kaupungistuminen, elämäntapojen muuttuminen ja heikosti toimiva julkinen terveydenhoito ovat johtaneet syöpätapausten jatkuvaan kasvuun.

Zimbabwelainen freelance-journalisti ja dokumenttielokuvien tekijä Hopewell Chin’ono syyttää hallitusta huolettomuudesta syövän edessä.

”Zimbabwessa ei ole ainuttakaan toimivaa sädehoitolaitetta. Jos saat syövän Zimbabwessa, se on yhtä kuin kuolemantuomio”, Chin’ono sanoo.

”Vain ihme voi pelastaa”

Viime vuonna Zimbabwen hallitus ilmoitti valtion mediassa, että se oli ostanut uusia, kehittyneitä sädehoitolaitteita syövän hoitoon. Silti viime vuoden keväällä terveysministeri Jasper Chimedza sanoi, että maassa oli yksi ainoa toimiva sädehoitolaite kaikille maan syöpäpotilaille.

Zimbabwessa kaiken ikäiset syöpäpotilaat kuolevat usein hoitoa saamatta, sillä tauti havaitaan liian myöhään eikä heillä ole varaa yksityiseen terveydenhoitoon.

Tangai Chaurura, 22, sairastaa maksasyöpää, joka on jo kehittynyt neljännelle asteelle. Hänen veljensä Mevion kertoo, että Chaurura on nyt pelkästään kotihoidossa.

”Voimme vain odottaa hänen viimeistä päiväänsä. Emme pysty valehtelemaan itsellemme. Vain ihme voi enää pelastaa hänet”, Mevion sanoo.

Terveet elämäntavat

Zimbabwen syöpäyhdistyksen virallinen kanta kuitenkin on, ettei syöpä välttämättä ole kuolemantuomio.

”Syöpään liittyy koko joukko vääriä käsityksiä, ja siksi ihmiset luulevat, että syöpään kuolee aina. Me syöpäyhdistyksessä tiedämme, ettei se ole totta”, yhdistyksen tutkija Lovemore Makurirofa sanoo. Siitä huolimatta tutkija arvelee, ettei virallinen tilasto kerro läheskään koko totuutta ja moni syöpä jää havaitsematta.

Syöpien torjuntaan Makurirofa suosittelee terveitä elämäntapoja, hyvää ruokavaliota ja liikuntaa.

Viime vuonna maailman terveysjärjestö WHO käynnisti Keniassa, Norsunluurannikolla ja Zimbabwessa hankkeen, jolla tuetaan rinta- ja kohdunkaulasyöpien havaitsemista ja hoitoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia