Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Tuhannet siirtolaiset elävät surkeissa oloissa kuukausi Morian vastaanottokeskuksen palon jälkeen – Ihmiset pesytyvät meressä eikä kaikissa teltoissa ole lattiaa
Lesboksen saaren uudessa hätämajoituskeskuksessa ei ole suihkuja ja asukkaat kaivavat itse ojia välttääkseen telttojen tulvimisen. Järjestöt vaativat lisäämään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden siirtoja Manner-Kreikkaan ja muualle Eurooppaan.
Noin 7 800 pakolaista ja turvapaikanhakijaa elää Kreikan Lesboksen saarella surkeissa olosuhteissa kuukausi sen jälkeen, kun Morian vastaanottokeskus tuhoutui tulipalossa. Lähestyvä talvi uhkaa pahentaa olosuhteita entisestään, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR).
Leirin viemäröinnissä, vedensaannissa, sanitaatiossa, hygieniaolosuhteissa ja terveyspalveluissa on puutteita. Viime viikolla sateet johtivat tulviin, ja vesi löysi tiensä myös telttoihin.
”Pakolaiset itse ovat kaivaneet ojia ja kanavia telttojensa ympärille tulvimisen estämiseksi, sillä kunnollista viemäröintiä ei ole”, kertoi UNHCR:n edustaja Shabia Mantoo perjantaina.
Lesboksen saarella sijaitseva, Välimeren yli saapuvia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita majoittanut Morian vastaanottokeskus paloi syyskuun 9. päivänä lähes kokonaan ja noin 12 000 ihmistä joutui taivasalle.
Osa ihmisistä on viime viikkoina siirretty Kreikan pääsaarille tai muuten turvallisempiin olosuhteisiin, mutta suurin osa elää Lesboksen saarelle nopeasti kyhätyssä hätämajoituskeskuksessa. Se sijaitsee lähellä merenrantaa eikä sitä ole suunniteltu kestämään sään ääri-ilmiöitä.
Ihmiset peseytyvät meressä ja ruokaa jaetaan kerran päivässä. Osassa teltoista ei ole lattioita ja ihmiset nukkuvat maan ja kivien päällä. Juoksevaa vettä ei ole, kertoi avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja viime viikolla. Sen mukaan potilaat ovat kertoneet, että olosuhteet ovat huonommat kuin Moriassa. Lisäksi leirillä on havaittu 15 koronavirustartuntaa.
UNHCR toimittaa leirille muun muassa soraa, eristepakkauksia, lattiasuojia ja vaneria, mutta se muistuttaa, että toimet ovat vain ensiapua. Järjestö vaatii muun muassa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden siirtojen lisäämistä Manner-Kreikkaan.
Lääkärit ilman rajoja kritisoi erityisesti EU:ta, joka julkaisi uuden maahanmuuttopoliittisen ehdotuksen syyskuun lopussa ja lupasi, ettei uusia Morioita enää synny. Järjestön mukaan epäinhimilliset olosuhteet ovat seurausta unionin tiukasta maahanmuuttopolitiikasta, ja se vaatii EU:ta ottamaan Kreikasta ihmisiä enemmän vastaan.
”Euroopan komissio on vuosien ajan antanut uusia ilmoituksia, lupauksia ja sitoumuksia, mutta se, mitä näemme Kreikan saarilla ja keskisellä Välimerellä on, että turvaa etsiviä ihmisiä altistetaan systemaattisesti lisäkärsimyksille, nöyryytykselle ja väkivallalle”, sanoo MSF:n kansainvälinen johtaja Christos Christou tiedotteessa.
Kreikassa on yhteensä noin 121 400 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista. Heistä 27 200 elää Egeanmeren saarilla ahtaissa vastaanottokeskuksissa, joihin mahtuisi todellisuudessa vain 5 500 ihmistä.
Myös Suomessa järjestöt ovat vaatineet hallitusta ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista. Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa. Heidät lasketaan mukaan jo aiemmin keväällä valtioneuvoston tekemään päätökseen 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia