Tunnetut suomalaisvaikuttajat haluavat, että vaaleissa keskustellaan muustakin kuin sotilaallisesta turvallisuudesta – ”Kun puhutaan turvallisuudesta, ei tule unohtaa kaikkein tärkeintä: ihmisiä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tunnetut suomalaisvaikuttajat haluavat, että vaaleissa keskustellaan muustakin kuin sotilaallisesta turvallisuudesta – ”Kun puhutaan turvallisuudesta, ei tule unohtaa kaikkein tärkeintä: ihmisiä”

Muun muassa presidentti Tarja Halonen, entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn ja THL:n johtaja Mika Salminen ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa halutaan nostaa Suomen ulkopolitiikan suunta ja arvot osaksi vaalikeskustelua.

Suomen lippu puiden oksien keskellä.

- Kuva: Henry Söderlund / CC BY 2.0.

Yli 200 suomalaista yhteiskunnallista vaikuttajaa on mukana tänään julkaistussa vetoomuksessa, jossa muistutetaan, ettei sotilaallinen varautuminen ole ainoa turvallisuuden ulottuvuus. 

Kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon lanseeraaman vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa presidentti Tarja Halonen, entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, THL:n johtaja Mika Salminen, jalkapallovalmentaja Tim Sparv ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki. Lisäksi mukana on esimerkiksi kansalaisjärjestöjen johtoa sekä europarlamentaarikkoja, kansanedustajia ja kansanedustajaehdokkaita.

Vetoomuksessa toivotaan, että Suomen ulkopolitiikan suunta ja arvot nostetaan osaksi eduskuntavaalien alla käytäviä keskusteluja ja että turvallisuutta ja vakautta käsiteltäisiin laajemmin kuin vain sotilaallisesta näkökulmasta.

”Kun puhutaan turvallisuudesta, ei tule unohtaa kaikkein tärkeintä: ihmisiä. Turvallisuus ei ole kestävää, ellei se väkivallattomuuden lisäksi huomioi tarvetta vastata ihmisten perustarpeisiin ja arvokkuuteen. -- Kokonaisvaltainen turvallisuus tarkoittaa panostuksia ihmisoikeuksien sekä ilmasto-, terveys- ja taloudellisen turvallisuuden vahvistamiseen”, vetoomuksessa todetaan.

Vetoomuksessa muistutetaan myös, että muualla maailmassa tapahtuvat asiat vaikuttavat Suomenkin turvallisuuteen.

”Kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu ja rauhantyö ovat Suomen tekemiä tärkeitä investointeja globaaliin turvallisuuteen ja vakauteen. Niiden avulla sekä ennaltaehkäistään kriisejä että tuetaan ihmisiä äärimmäisessä ahdingossa.”

Järjestökentässä on eduskuntavaalien alla ollut huolta siitä, että etenkin kehitysyhteistyöbudjetista leikataan ensi vuonna. Leikkauksia ovat ajaneet etenkin perussuomalaiset ja Liike Nyt. Myös valtiovarainministeriö on ehdottanut kehitysyhteistyöhön mittavia leikkauksia.

”Pandemian vaikutukset kehittyvissä maissa kohdistuivat erityisesti muutoinkin haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin, ja yhteisöjen toipuminen tulee kestämään pitkään. Apuamme tarvitaan, ja meillä on kaikki mahdollisuudet auttaa, jos vain haluamme. Toivon suomalaisten ajattelevan samoin ja luotan solidaarisuuteemme”, sanoo yksi vetoomuksen allekirjoittajista, oikeushammaslääkäri Helena Ranta tiedotteessa.

Vetoomus on tarkoitus luovuttaa hallitusneuvottelijoille kevään aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia