Turkin ja kurdien rauhanneuvottelut vielä hakusessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turkin ja kurdien rauhanneuvottelut vielä hakusessa

Oikeasta rauhanprosessista ei voi vielä puhua, sanoivat Suomessa ennen joulua vierailleet toimittajat Hamza Aktan ja Frederike Geerdink.

Turkissa ei voida vielä puhua oikeasta rauhanprosessista, sanoivat Suomessa ennen joulua vierailleet toimittajat Hamza Aktan ja Frederike Geerdink.

"Kaikki on hyvin salaista. Turkki ei ole antanut mitään esitystä siitä, miten ratkaisussa edettäisiin. Mukana ei ole kolmatta tarkkailevaa osapuolta", listasi toimittaja-kirjailija Aktan prosessin puutteita Rauhanpuolustajien järjestämässä tilaisuudessa.

Turkki ilmoitti alkuvuonna aloittaneensa neuvottelut terroristijärjestönä pitämänsä Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n kanssa. Samalla järjestön vankilassa oleva johtaja Abdullah Öcalan julisti tulitauon.

PKK on käynyt liki kolmekymmentä vuotta aalloittain aseellista taistelua Turkin kanssa. Maan väestöstä jopa kuudes- tai viideosa on kurdeja.

"Toistaiseksi prosessin suurin menestys on se, että taisteluissa ei ole kuollut ketään vuoteen. Mutta se ei vielä riitä", Aktan arvioi. Aiemmat Oslossa käydyt suljetut neuvottelut kaatuivat yllättäen vuonna 2011.

Odotukset korkealla, separatismi pelottaa

Luottamus näihin neuvotteluihin on molemmin puolin matalalla ja muun muassa Turkin hallituksen sisäiset valtataistelut saattavat johtaa mihin tahansa, keskustelijat sanoivat. Odotukset ovat kuitenkin kovat.

"Turkkilaiset ja kurdit ovat väsyneitä taistelemaan. Kurdit odottavat autonomiaa, vallan jakamista Ankaran kanssa", Aktan sanoo. Hän kuitenkin epäilee, että Turkin valtio ei ole vielä valmis jakamaan valtaa vähemmistöjen kanssa, vaan pelkää separatismia.

Aktanin mukaan Turkin kasvaneeseen neuvotteluintoon vaikuttaa etenkin Syyrian sisällissota ja pelko Lähi-idän vallankumousaallon leviämisestä. Syyrian kurdit ovat sodan aikana saaneet käytännössä autonomian, mikä on huolettanut Turkkia.

Toimittajien tilanne yhä vaikea

Yhtenä rauhanprosessin haasteista keskustelijat pitävät maan sananvapauden tilaa. Committee to Protect Journalists -järjestön mukaan Turkissa on maailman eniten toimittajia vankilassa.

"Median manipuloiminen satuttaa rauhanprosessia paljon, koska ihmiset eivät tiedä, mitä kurdialueella todella tapahtuu", sanoo Turkissa asuva hollantilainen toimittaja Frederike Geerdink.

"Maan hyvin laajan terrorisminvastaisen lain nojalla monet toimittajat sekä myös paikallispoliitikot ja juristit ovat joutuneet vankilaan. Jopa pelkkä kurdiasioista kirjoittaminen on voinut johtaa pidätykseen", Geerdink lisää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia