Työttömyyttä on pidetty yhtenä syynä arabikevään mielenosoituksiin – Tuoreen tutkimuksen mukaan merkitystä on liioiteltu
Sotiin ja mielenosoituksiin johtaneen arabikevään on usein ajateltu saaneen alkunsa etenkin työttömien tyytymättömyydestä, mutta todellisuudessa protesteihin osallistumista selittää enemmän esimerkiksi nuoruus ja kiinnostus politiikkaan, selviää Kari Paasosen tutkimuksesta.
Tunisialaiset osoittivat mieltään tammikuussa 2011. Arabikevään protestit levisivät lopulta myös muihin arabimaihin. Kuva: Chris Belsten / CC BY 2.0.
Työttömyyden rooli arabikevään taustalla on pienempi kuin tähän asti on luultu, selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan työttömät eivät osallistuneet arabikevään mielenosoituksiin useammin kuin työllisetkään.
”Ajatus turhautuneiden työttömien mellakoista saattaa äkkiseltään tuntua luontevalta. Tarkemmin ajatellen työttömälle, jolla on vaikeuksia saada itsensä tai perheensä ruokituksi, lienee kuitenkin toissijainen asia, hallitaanko maata demokraattisesti vai ei. Lisäksi työttömillä on niukemmin rahaa ja sosiaalisia verkostoja, jotka helpottavat mielenosoituksiin osallistumista”, sanoo tutkimuksen tehnyt ajatushautomo SaferGloben toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen järjestön tiedotteessa.
Paasosen tutkimus perustuu Arabibarometri ja World Values Survey -kyselyaineistoihin, joista on tarkasteltu yhteensä noin 25 000:ta vastaajaa.
Aineistosta selviää, että työttömät ovat olleet muita tyytymättömämpiä elämäänsä, mutta tyytymättömyys ei ole lisännyt heidän todennäköisyyttään osallistua protesteihin vaan he ovat päin vastoin osallistuneet mielenosoituksiin joissakin tapauksissa jopa harvemmin.
Protesteihin osallistuivatkin enemmän opiskelijat, nuoret, koulutetut ja politiikasta kiinnostuneet. Monet työttömistä taas eivät olleet erityisen kiinnostuneita politiikasta, tutkimuksessa kerrotaan. Kaikkein passiivisimpia olivat eläkeläiset ja kotirouvat.
Arabikevään protestiaalto alkoi Tunisiassa joulukuussa 2010, kun vihanneskauppias sytytti itsensä tuleen protestoidakseen poliisin korruptiota. Tapahtuman laukaisemat mielenosoitukset johtivat lopulta presidentti Zine El Abidine Ben Alin syöksemiseen vallasta.
Mielenosoitukset levisivät myös muihin arabimaihin, ja niiden seurauksena Egyptin presidentti syrjäytettiin ja Syyria, Jemen ja Libya ajautuivat sotaan.
Työttömyyden lisäksi arabikevään syinä on pidetty maiden huonoa hallintoa, ihmisoikeusrikkomuksia, nuorten suurta osuutta väestöstä, ruuan kohonnutta hintaa, sosiaalista mediaa ja lisääntynyttä koulutusta.
Tutkimus julkaistiin Peace Economics, Peace Science and Public Policy -lehdessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia