Ulkoistaminen ja halpatyö tuovat ongelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkoistaminen ja halpatyö tuovat ongelmia

Säästöjen hintana ovat kasvava tyytymättömyys ja vierasviha, kirjoittaa Joseph Chamie.

(IPS) -- Työn ulkoistaminen halpamaihin on teollisuusmaiden yritysten vanha strategia. Sen rinnalle on tullut kotimaan palkkojen polkeminen siirtotyövoiman avulla. Saatujen säästöjen hintana on yhteiskunnan kärjistyvä ilmapiiri ja voimistuva muukalaisviha.

Kattavia tilastoja työpaikkojen ulkoistamisesta ei ole saatavilla. Yhdysvalloissa ylikansalliset suuryritykset ovat työllistäneet noin viidenneksen työvoimasta, mutta niistä on 2000-luvulla kadonnut arviolta kolme miljoonaa työpaikkaa, valtaosa tehdasteollisuudesta.

Tarjolla olevat tilastot 11:stä EU:n jäsenmaasta kertovat, että vuosina 1998–2008 yli sadan työntekijän yrityksistä ulkoistettiin 83 000 työpaikkaa. Kärjessä on Ranska liki 20 000 työpaikan menetyksellä.

Yhdysvalloista työt siirtyivät pääasiassa Kiinaan, kun taas Euroopan maat – eritoten Ranska, Irlanti ja Suomi – ovat keskittäneet yritysten tukitoimintoja Intiaan.

Paperiton on halvin

Yritykset ja poliitikot puolustavat ulkoistamista kuluttajahintojen halpenemisella ja lupaavat parempia töitä työttömiksi jääneille. Työttömyysajat kuitenkin venyvät, ja työllistyvät joutuvat usein tyytymään aiempaa heikompaan palkkaan.

On myös paljon aloja, joilta kaikkia töitä ei voi ulkoistaa. Niihin kuuluvat muun muassa maatalous, ruokahuolto, rakentaminen, siivous, kauppa ja hoitoala. Niillä palkkatason nousua ja parempia työehtoja torjutaan pestaamalla maahanmuuttajia.

Yhdysvalloissa ovat viime aikoina saaneet julkisuutta muun muassa Floridan Disney World ja Southern California Edison. Niiden irtisanotut amerikkalaiset työntekijät valittavat, että heidän tilalleen palkattiin määräaikaisella H-1B-erikoisviisumilla maahan tuotua vierastyövoimaa. Vanhojen työntekijöiden oli koulutettava tulokkaat saadakseen erorahan.

Varsinkin pienehköt yritykset palkkaavat myös paperittomia maahantulijoita vedoten siihen, että paikallinen väki ja lailliset siirtolaiset eivät suostu yhtä alhaisiin palkkoihin. Yhdysvalloissa tietyissä rakennusalan tehtävissä jopa kolmannes väestä on paperittomia.

Kohtalokkaat seuraukset

Paperittomia palkkaavat yritykset rikkovat usein minipalkkaa, työturvallisuutta, veroja sekä sosiaaliturvaa koskevia säädöksiä. Käytäntö polkee palkkoja, lisää työpaikkojen vaarallisuutta ja luo epätervettä kilpailua lainkuuliaisten yritysten tappioksi.

Vaikka ulkoistaminen ja halpatyövoiman käyttö voivat alentaa yrityksen kuluja, yleinen mielipide pitää näitä käytäntöjä tuhoisina. Mielipidemittauksiin vastanneet kannattavat yleensä työpaikkojen pitämistä kotimaassa ja maahanmuuton rajoittamista.

Päättäjien toiminta ei useinkaan vastaa kansalaisten toiveisiin työstä ja kunnon toimeentulosta, joten seurauksena on luottamuspula. Se näkyy kasvavana muukalaisvihana, kansalaispartioiden perustamisena, väkivaltana ja poliittisten ääriliikkeiden vahvistumisena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia