Ulkoministeriön Palestiina-selvitys: Suomen kehitysyhteistyömäärärahoja ei ole päätynyt terroristisille järjestöille
Suomi tukee muun muassa Palestiinalaisalueen opetussektoria sekä järjestöjen hankkeita. Tuoreen selvityksen mukaan apua ei ole ohjautunut väärään paikkaan ja riskienhallintamekanismit ovat olleet riittäviä.
Kalliomoskeija Jerusalemissa. Kuva: DEZALB / Pixabay.
Suomen Palestiinaan ohjaamia kehitysyhteistyömäärärahoja ei ole päätynyt terroristijärjestöille, todetaan ulkoministeriön tänään julkaisemassa selvityksessä (pdf).
”Väärinkäytöksiä ei ole esiintynyt, ja käytössä olevia riskienhallintamekanismeja voidaan pitää riittävinä estämään varojen tai muun tuen ohjautuminen pakotelistoilla oleville tahoille, kuten terroristijärjestöille Hamasille tai Palestinian Islamic Jihadille”, selvityksessä todetaan.
Selvitystä varten käytiin läpi kaikki Suomen Palestiinalaisalueella rahoittamat kehitysyhteistyöhankkeet, joista osa on kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhankkeita, osa taas niin sanottua kahdenvälistä työtä. Mukana ovat ne hankkeet, joita on toteutettu tänä vuonna.
Selvitys ei sisällä humanitaarista apua, jolla tarkoitetaan välitöntä, ihmishenkiä pelastavaa apua ja joka kanavoidaan kansainvälisten järjestöjen kautta.
Mistään hankkeesta ei selvityksen mukaan löytynyt puutteita, ja se suosittelee kehitysyhteistyön jatkamista. Samalla se kuitenkin esittää ”joidenkin tukihankkeiden sopimusehtojen täydentämistä lisäämällä suoja- ja sopeuttamistoimenpiteitä”.
Suosituksiin kuuluu muun muassa hankkeiden toiminta- ja riskienhallintasuunnitelmien päivittäminen, valvonnan ja tarkastusmatkojen lisääminen sekä YK- ja EU-pakotteisiin liittyvien velvoitteiden lisääminen kansalaisjärjestöille tehtävien valtionapupäätösten vakioehtoihin.
Selvitykseen päätettiin ryhtyä, kun Israelin saartamassa Gazassa valtaa pitävä äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin. Hamasin hyökkäys herätti muun muassa EU:ssa huolta siitä, että kehitysyhteistyömäärärahoja ohjautuisi terrorismin tukemiseen. EU julkisti aiemmin marraskuussa oman selvityksensä, jonka mukaan näin ei ole tapahtunut.
Tämänhetkisten tietojen mukaan Hamasin hyökkäyksessä kuoli yli 1 200 ihmistä. Israel käynnisti Hamasin hyökkäyksen jälkeen Gazaan vastahyökkäyksen, jossa on kuollut yli 18 000 ihmistä.
Palestiina on yksi Suomen kehitysyhteistyön kumppanialueista. Vuosina 2021–2024 sinne on tarkoitus kanavoida noin 28 miljoonaa euroa. Työ toteutetaan yhteistyössä muiden maiden, EU:n ja YK-järjestöjen kanssa.
Suomi tukee esimerkiksi Palestiinan opetussektoria yhdessä Irlannin, Norjan ja Saksan kanssa. Tuella on rakennettu kouluja ja remontoitu niitä, koulutettu opettajia ja parannettu opetushallintoa. Kehitysyhteistyöhön kuuluu myös tuki Itä-Jerusalemin sairaaloille EU:n kautta sekä tuki Palestiinan ihmisoikeuskomissiolle muiden maiden kanssa.
Kehitysyhteistyöjärjestöistä ulkoministeriön tuella Palestiinassa toimivat puolestaan Kirkon Ulkomaanapu, konfliktinratkaisujärjestö CMI, Suomen NMKY sekä Kansanvalistusseura. Hankkeissa kehitetään esimerkiksi medialukutaitoa, tuetaan nuoria ja edistetään naisten poliittista toimijuutta.
Suurinta osa hankkeista toteutetaan Itä-Jerusalemissa ja Länsirannalla. Vain kolmella selvityksessä tarkastelluista hankkeista oli toimintoja Gazassa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia