UNRWA:n toiminnan lopettava laki etenee Israelissa – Seurauksena olisi ”katastrofi”, varoittaa YK:n pääsihteeri | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNRWA:n toiminnan lopettava laki etenee Israelissa – Seurauksena olisi ”katastrofi”, varoittaa YK:n pääsihteeri

Palestiinalaispakolaisia tukevan UNRWA:n toiminnan kieltäminen rikkoisi YK:n peruskirjaa ja Israelin kansainvälisiä velvoitteita, sanoo YK:n pääsihteeri António Guterres.

Mies lähikuvassa.

YK:n pääsihteeri António Guterres. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva, UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Israelin parlamentin eli knessetin käsittelyssä on kaksi lakialoitetta, jotka pysäyttävät YK:n palestiinalaispakolaisia auttavan järjestön UNRWA:n operaatiot, mikäli ne hyväksytään. 

Seurauksena olisi katastrofi jo valmiiksi katastrofaalisessa tilanteessa, sanoi YK:n pääsihteeri António Guterres eilen. Hän kertoi kirjoittaneensa asiasta suoraan Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle.

”Tällainen toimenpide tukahduttaisi yritykset vähentää inhimillistä kärsimystä ja jännitteitä Gazassa ja koko miehitetyllä Palestiinalaisalueella”, hän sanoi.

Vuonna 1949 perustetun UNRWA:n tehtävänä on tarjota peruspalveluita ja humanitaarista apua 5,9 miljoonalle palestiinalaispakolaiselle Gazassa, Länsirannalla, Syyriassa, Libanonissa ja Jordaniassa. Se on tärkein humanitaarisen avun toimittaja Gazassa, jossa lähes koko väestö tarvitsee humanitaarista apua Israelin vuosi sitten alkaneen sotilasoperaation seurauksena. Palestiinalaisalueita miehittävä Israel on pitkään kampanjoinut sitä vastaan.

”Lainsäädäntö lopettaisi koordinaation, jolla suojellaan YK:n saattueita, toimistoja ja suojia, jotka palvelevat satoja tuhansia ihmisiä. Ilman UNRWA:ta ruuan, suojan ja terveydenhuollon välittäminen suurimmalle osalle Gazan väestöstä pysähtyisi”, Guterres sanoi.

Ensimmäinen aloite kieltäisi UNRWA:n kaiken toiminnan Israelissa, toinen taas purkaisi Israelin ja UNRWA:n välisen yhteistyösopimuksen, joka allekirjoitettiin kuuden päivän sodan jälkeen, kertoo Jerusalem Post -lehti.

Guterres sanoi, ettei yhden YK-toimijan erottaminen muista ole toteuttamiskelpoinen ajatus. Hän muistutti myös, että lainsäädäntö olisi vastoin YK:n peruskirjaa ja rikkoisi Israelin kansainvälisiä velvoitteita.

Aiemmin kesällä knesset hyväksyi alustavasti lakialoitteen, joka määrittelisi UNRWA:n terroristijärjestöksi. Israel on syyttänyt UNRWA:n henkilökuntaa yhteistyöstä Hamasin militanttien taistelijoiden kanssa. 

YK:n selvityksen mukaan yhdeksän UNRWA:n jäsentä on saattanut olla mukana Hamasin viimevuotisissa iskuissa, mutta toisen selvityksen mukaan järjestön valvontamekanismit ovat pääosin kunnossa. Epäillyt työntekijät on erotettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia