Väkivalta leimahti Israelissa ja Palestiinalaisalueilla – Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat sodan säännöistä, jotka pätevät konfliktista riippumatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta leimahti Israelissa ja Palestiinalaisalueilla – Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat sodan säännöistä, jotka pätevät konfliktista riippumatta

Siviilien tappaminen tahallaan on aina sotarikos, muistuttavat Amnesty ja Human Rights Watch.

Kultakupolinen moskeija.

Kalliomoskeija Jerusalemissa. Kuva: DEZALB / Pixabay.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW) vetoavat Israeliin ja palestiinalaisiin kansainvälisen oikeuden kunnioittamiseksi. Kumpikin on tuominnut jyrkästi viikonloppuna Israelissa ja Gazassa leimahtaneet väkivaltaisuudet.

”Olemme syvästi huolissamme kasvavasta siviiliuhrien määrästä Gazassa, Israelissa ja miehitetyllä Länsirannalla. Vaadimme välittömästi kaikkia konfliktin osapuolia noudattamaan kansainvälistä oikeutta ja tekemään kaikkensa välttääkseen siviilien verenvuodatuksen. Kansainvälisen oikeuden mukaan kaikilla konfliktin osapuolilla on velvollisuus suojella vihollisuuksien keskellä olevia siviileitä”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Järjestöt muistuttavat, että siviilien tarkoituksellinen tappaminen on sotarikos. Se määritellään vuonna 1949 solmituissa Geneven sopimuksissa ja niiden lisäpöytäkirjoissa. Nämä niin sanotut sodan säännöt astuvat voimaan aina, kun konflikti syttyy, ja niiden ytimessä on kirjaus siitä, että taistelijat ja siviilit on kyettävä erottamaan kaikissa tilanteissa eikä siviileitä vastaan saa koskaan hyökätä tarkoituksella. Osapuolten on myös minimoitava haitat siviileille ja siviilien infrastruktuurille. 

”Sodan lait pätevät kaikkiin konfliktin osapuoliin riippumatta sotaan menemisen laillisuudesta tai vallan epätasapainosta osapuolten välillä”, HRW muistuttaa tiedotteessaan.

Myös siviilien ottaminen panttivangiksi on sotarikos. Israelin päätös katkaista Gazasta sähköt ja rangaista asukkaita muilla tavoin taas ovat kollektiivinen rangaistus, joka on myöskin sotarikos, se muistuttaa.

Israelissa ja Palestiinassa on käynnissä pahimmat väkivaltaisuudet 50 vuoteen. Ne alkoivat lauantaiaamuna, kun Israelin saartamaa Gazaa hallussaan pitävä äärijärjestö Hamas ampui tuhansia raketteja Israeliin ja hyökkäsi maahan myös maateitse. Se on ottanut myös panttivankeja. Mediatietojen mukaan  maanantaiaamuun mennessä yli 700 israelilaista oli kuollut, heistä suuri osa siviilejä. Gazassa taas on raportoitu kuolleen yli 400 ihmistä Israelin vastaiskuissa.

Tapahtumia on edeltänyt väkivaltaisin vuosi pitkään aikaan. Israelin ratsioissa miehitetyllä Länsirannalla on kuollut joukoittain ihmisiä, ja myös niin sanotun hallinnollisen pidätyksen alla on suurin määrä palestiinalaisia vuosikymmeniin.

Kansainvälinen rikostuomioistuin avasi jo vuonna 2021 sotarikostutkinnan konfliktissa tapahtuneiden rikkomusten takia. HRW:n mukaan tämänhetkinen tilanne vain korostaa tutkinnan tarvetta.

”Jos olemme oppineet mitään aiemmista eskalaatioista, se on se, että niin kauan kuin vakavista rikkomuksista ei rangaista, näemme yhä enemmän sortoa ja siviilien veren vuodatusta”, sanoo järjestön Israelin ja Palestiinan johtaja Omar Shakir.

Amnesty vaatii myös konfliktin juurisyihin puuttumista. Israelin on lopetettava Gazan 16 vuotta kestänyt saarto, palestiinalaisiin sovellettava apartheid-järjestelmä sekä väkivallan lietsominen etenkin uskonnollisilla paikoilla, se sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia