"Vallankumouksen voitto" ajaa väkeä Irakin Mosulista
Irakin armeijan šiialaiset häipyivät ja sekava tilanne huolettaa myös maltillisia sunneja, kirjoittaa Jewan Abdi.
(IPS) -- "Ensin aluettamme pommitettiin ja sen jälkeen sinne ilmaantui afgaanien tavoin pukeutuneita pitkäpartaisia miehiä. Onneksi pääsimme pois", kertoo Irakin Mosulista paennut 46-vuotias perheenäiti Aum Ahmad.
Hän hakeutui 25 kilometrin päässä sijaitsevaan Khazariin, jonne on pystytetty hätäleiri. YK:n mukaan Mosulista on paennut puoli miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun sunnikapinalliset valtasivat kaupungin 10. kesäkuuta.
Jopa 300 000 ihmisen uskotaan etsivän turvaa Irakin Kurdistanista, joka on pysynyt suhteellisen rauhallisena muuta maata repivän väkivallan keskellä.
Kurdialueen pääkaupunkiin Arbiliin päästetään kuitenkin vain ne, joiden sukulaiset tai tuttavat pystyvät majoittamaan heidät.
Hyökkääjiä siviilivaateissa
Kahdeksan lapsen äiti Samia Hamoud, 48 aikoo jäädä Khazarin leiriin lastensa turvallisuuden vuoksi.
"Kadullamme lojui joukoittain ruumiita, mutta kukaan ei korjannut niitä pois sala-ampujien pelossa", sanoo Hamoud, jonka mies menehtyi Mosulin tulituksessa.
Monien lähteiden mukaan Mosulin valtaajina olivat islamistisen Isis-ryhmän taistelijat. Sunnimuslimeja edustava ryhmä on lähellä terroristijärjestö al-Qaidaa. Järjestö sotii myös Syyriassa ja tavoittelee islamilaista kalifaattia sen ja Pohjois-Irakin alueelle.
Hamoudin mukaan Mosuliin hyökänneet olivat sunnitaistelijoita siviilivaatteissa. "He toimivat hyvin järjestäytyneesti."
Kuvernööri toivoo vastaiskua
Mosulin kuvernööri Atheel al-Nujaifi pakeni Arbiliin hyökkäyksen alettua. Hän uskoo, että hyökkäyksen takana oli muitakin ryhmiä kuin Iisis. Hänen mielestään aseellisten sunniryhmien pitäisi nousta taisteluun ääri-islamisteja vastaan.
"Irakin sunnit olivat al-Qaidan ensimmäisiä uhreja heti Yhdysvaltain miehitettyä Irakin 2003", al-Nujaifi sanoo. Hän toivoo Irakin jakamista sunnien, šiiojen ja kurdien alueisiin.
Mosul oli muun Länsi-Irakin ohella laajojen mielenosoitusten näyttämönä talvella 2012-2013. Alueen sunnit kokivat šiiajohtoisen hallituksen syrjivän heitä ja lähtivät kaduille protestoimaan. Sunneja on arviolta 35 prosenttia Irakin muslimeista, ja he hallitsivat maata Saddam Husseinin 2003 päättyneellä valtakaudella.
Saddamin joukkoja?
Ghanim Alabed kuului Mosulin sunnien protestin johtajiin, mutta hän pakeni Arbiliin kaaoksen levitessä tänä keväänä. Sunnien ja šiiojen keskinäinen väkivalta yltyi pahimmaksi sitten vuosien 2006-2008.
"Mosulin kaatuminen on vallankumouksen voitto", Alabed sanoo. Hänen mukaansa onnistumisen takasi se, että useat islamistiryhmät yhdistivät voimansa. Hän mainitsee muiden ohella Naqshbandin veljeskunnan (JRTN), joka perustettiin Saddamin teloituksen jälkeen 2006. Ryhmän johtajaksi väitetään Izzat Ibrahim al-Duria, joka toimi Saddamin varapresidenttinä ja asevoimien komentajana.
Mosul oli Saddamin Baath-puolueen viimeinen linnake vallanvaihdoksen jälkeen.
Alabed vakuuttaa, että moni Mosulista paennut on jo palannut takaisin. Hänen mukaansa tiesulut on poistettu, jotta ihmiset voivat liikkua vapaasti.
Sotilaat luovuttivat
Tarkkailijat ihmettelevät yhä, miten kahden miljoonan asukkaan kaupunki voidaan vallata muutamassa tunnissa. Isisin taistelijat ovat yrittäneet pari vuotta turhaan vallata paljon pienempiä kurdikyliä Syyriassa.
Mosulissa palvellut Salem-niminen Irakin armeijan sotilas jonottaa Arbilissä lentolippua Bagdadiin. Hän kertoo kokemuksensa:
"Omat kapteenimme ja komentajamme pettivät meidät. Kun tajusimme heidän kaikkien häipyneen, vaihdoimme siviilit ylle ja seurasimme esimerkkiä."
Salem on šiia, kuten useimmat sunnialueelle lähetetyt sotilaat. Hän palveli Mosulissa yli kolme vuotta, mutta ei pysty sanomaan, olivatko hyökkääjät Isisin taistelijoita vai paikallisia sunnisotureita.
"Miksi vaivautuisin puolustamaan kaupunkia, joka vihasi meitä? Olen varma, että monet mosulilaiset ovat nyt tyytyväisiä", sanoo Salem, joka on kotoisin Samawasta 260 kilometriä Bagdadista kaakkoon.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia