Yhdysvaltain ihmiskaupparaporttia kritisoidaan politikoinnista
Malesia ja Kuuba saivat aiempaa paremman luokituksen – poliittisista syistä, sanovat kriitikot.
Yhdysvallat on saanut kritiikkiä tällä viikolla julkaistusta ihmiskaupparaportistaan, jossa muun muassa Malesian ja Kuuban ihmiskauppatilanne on luokiteltu aiempaa paremmaksi. Maa pyrkii vapaakauppasopimukseen Malesian ja muiden Kaakkois-Aasian kanssa ja on parantanut suhteitaan Kuubaan, mitä monet kriitikot epäilevät syyksi maiden luokituksen parantamiseen.
"Se, että poliittisten intressien sallitaan vaikuttavan siihen, miten hallituksia pannaan vastuuseen tästä kammottavasta rikoksesta, asettaa kyseenalaiseksi sekä raportin rehellisyyden että Yhdysvaltain sitoutumisen ihmiskaupan estämiseen", kritisoi 14:ää yhdysvaltalaista ihmisoikeusjärjestöä edustavan Atest-verkoston johtaja Melysa Sberber.
Myös monet yhdysvaltalaissenaattorit ja -kongressiedustajat yrittivät ennen raportin julkaisua estää Malesian luokituksen noston, kertoo uutistoimisto Reuters.
Yhdysvallat julkaisee ihmiskaupparaporttinsa vuosittain. Siinä luokitellaan maailman maat kolmeen eri luokkaan ihmiskauppatilanteen perusteella. Lisäksi luokka kaksi on jaettu tavalliseen osaan ja tarkkailulistaosaan. Mikäli maa joutuu tasolle kolme, Yhdysvaltain lain mukaan se voi saada erilaisia ei-kaupallisia sanktioita, kuten menettää ulkomaanapua.
Malesia ja Kuuba olivat aiemmin kolmostasolla, mutta tänä vuonna ne korotettiin toisen tason tarkkailulistalle huolimatta siitä, että esimerkiksi Malesiassa on epäilty laajasti pakkotyövoiman käyttöä palmuöljy- ja elektroniikkateollisuudessa, kertoo Guardian-lehti. Maasta on löytynyt myös hautoja ihmiskauppaleireiltä, joilla on pidetty myanmarilaispakolaisia.
Viime vuonna kolmosluokan sijoituksen saanut Thaimaa sen sijaan pidettiin luokituksessaan, mitä järjestöt, mukaan lukien Human Rights Watch ja suomalainen Finnwatch, ovat pitäneet oikeana päätöksenä.
Etenkin Thaimaan kalastusteollisuus tunnetaan orjatyövoiman käytöstä. EU antoi maalle jo keväällä varoituksen siitä, että kalantuonti unionin alueelle saatetaan kieltää, ellei maa ryhdy pikaisiin toimiin.
Yhteensä tasolla kolme on 23 maata, mukaan lukien Etelä-Sudan, Burundi, Syyria ja Valko-Venäjä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia