YK ja EU:n ulkosuhteiden johtaja varoittavat Gazan sodan laajenemisesta Länsirannalle – Yli 600 ihmistä kuollut lokakuun jälkeen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK ja EU:n ulkosuhteiden johtaja varoittavat Gazan sodan laajenemisesta Länsirannalle – Yli 600 ihmistä kuollut lokakuun jälkeen

Länsirannalla on kuollut sodan alkamisen jälkeen ainakin 628 palestiinalaista, joista suurin osa armeijan tappamina. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto ja EU kritisoivat keskiviikon iskuja, joissa kuoli ainakin kymmenen palestiinalaista.

Palestiinan lippuja.

- Kuva: scottgunn / CC BY-NC 2.0 DEED.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell varoittaa Gazan sodan leviämisestä Länsirannalle. Israelin iskuissa Länsirannalle kuoli eilen ainakin kymmenen palestiinalaista.

”Israelin sotilasoperaatio miehitetyllä Länsirannalla ei saa luoda lähtökohtia sodan laajenemiselle Gazasta, mukaan lukien täysimittaista tuhoamista. Ministeri Katzin tekemät rinnastukset, etenkin palestiinalaisten evakuoinnista, uhkaavat pahentaa epävakautta”, Borrell kirjoitti eilen viestipalvelu X:ssä.

Hän viittasi Israelin ulkoministeri Israel Katzin sosiaalisen median kommentteihin, joiden mukaan operaation tarkoituksena oli estää ”islamilais-iranilaista terroristi-infrastruktuuria”. Katz sanoi, että Iran on perustamassa ”itärintamaa” Israelia vastaan ja että uhan kanssa on toimittava samoin kuin Gazassa, mukaan lukien asukkaiden evakuointi.

Israelin armeija iski satojen sotilaiden voimin eilen useisiin Länsirannan kaupunkeihin, kuten Jeniniin, Tulkaremiin, Nablusiin ja Tubasiin. Hyökkäyksissä käytettiin uutislähteiden mukaan muun muassa helikoptereita, drooneja ja panssaroituja ajoneuvoja. 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) tuomitsivat Israelin toimet laittomina ja varoittivat, että ne uhkaavat kiihdyttää jo valmiiksi räjähdysherkkää tilannetta.

Amnestyn tietojen mukaan Israelin joukot ovat saartaneet myös sairaaloita ja estänyt ihmisiä pääsemästä niihin. Järjestö vaati viranomaisia suojelemaan terveysasemia ja henkilökuntaa ja varmistamaan, että potilaat saavat hoitoa. 

Väkivallan taustalla on Gazan sota, joka alkoi sen jälkeen, kun alueella valtaa pitävä Hamas sekä muut palestiinalaiset aseelliset ryhmittymät tekivät terrori-iskujen sarjan Israeliin lokakuun 7. päivänä viime vuonna. Iskuissa kuoli yli tuhat ihmistä. 

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on sen jälkeen kuollut yli 40 000 ihmistä, mutta väkivalta on lisääntynyt myös Länsirannalla. 
YK:n mukaan Länsirannalla on kuollut ainakin 628 palestiinalaista, joista suurin osa armeijan tappamina. Pelkästään elokuun kolmen ensimmäisen viikon aikana 128 palestiinalaista, joista 26 lapsia, kuoli ilmaiskuissa.

Huolta herättää kuitenkin myös Länsirantaa laittomasti asuttavien siirtokuntalaisten väkivalta, josta on tullut yhä systemaattisempaa.

Esimerkiksi maanantaina siirtokuntalaiset tai armeijan reserviläiset ampuivat palestiinalaissiviiliä selkään Betlehemin liepeillä. OHCHR:n lähteiden mukaan armeija seurasi tilannetta sivusta.

OHCHR:n Palestiinan johtaja Ajith Sunghay kertoi YK:n uutiskeskukselle, että siirtokuntalaiset organisoituvat nyt muun muassa WhatsApp-ryhmien avulla.

”Nämä eivät ole enää yksittäistapauksia. Suuri määrä siirtokuntalaisia menee palestiinalaisyhteisöihin ja hyökkää paimenia tai viljelijöitä vastaan. Näemme yhä enemmän armeijan tukevan siirtokuntalaisia”, hän sanoi.

Siirtokuntalaiset ovat myös tuhonneet palestiinalaisten omaisuutta, varastaneet lampaita ja estäneet heitä pääsemästä mailleen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia