YK-järjestöt varoittavat globaalista tuhkarokkokriisistä: Tapausten määrä kasvanut tänä vuonna 300 prosenttia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-järjestöt varoittavat globaalista tuhkarokkokriisistä: Tapausten määrä kasvanut tänä vuonna 300 prosenttia

Tuhkarokkotartunnat ovat lisääntyneet myös maissa, joissa tautia ei ole viime vuosina muuten havaittu. WHO:n ja Unicefin mukaan syynä on muun muassa verkossa nopeasti leviävä väärä tieto. Avuksi tarvitaan esimerkiksi tieteellistä lukutaitoa.

Terveystyöntekijä rokottaa äitinsä sylissä olevaa lasta

Tenajne Dajnen 10 kuukauden ikäinen poika sai terveystyöntekijä Tsheay Ayelelta tuhkarokkorokotteen vuonna 2017 Etiopiassa. Kuva: UNICEF Ethiopia /2017/Ayene / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailma on keskellä globaalia tuhkarokkokriisiä, varoittavat Maailman terveysjärjestö ja YK:n lastenjärjestö Unicef. Tuhkarokkotartuntojen määrä kasvoi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä peräti 300 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Leviämistahti on järjestöjen mukaan hälyttävä.

”Siihen mennessä, kun olet lukenut tämän, ainakin 40 ihmistä – useimmat heistä lapsia – on saanut tämän nopeasti leviävän, henkeä uhkaavan taudin”, niiden lausunnossa todetaan.

Tuhkarokko on viruksen levittämä yleisinfektio, joka tarttuu herkemmin kuin ebola, tuberkuloosi tai influenssa. Se leviää ilmassa ja aiheuttaa muun muassa korkeaa kuumetta ja hengitystieoireita. Vuonna 2017 siihen kuoli 110 000 ihmistä, pääosin alle 5-vuotiaita.

Tautia voi ehkäistä kahden rokoteannoksen avulla, mutta viimeisten kahden vuoden aikana tapaukset ovat lisääntyneet. Tänä vuonna WHO:lle on kerrottu jo yli 112 000 tartunnasta; sen mukaan tapauksia on todennäköisesti paljon enemmän. Viime vuonna samaan aikaan tapauksia oli raportoitu runsaat 28 000.

Tällä hetkellä tautiesiintymiä on esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa, Georgiassa, Kazakstanissa, Kirgisiassa, Madagaskarissa, Myanmarissa, Filippiineillä, Sudanissa, Thaimaassa ja Ukrainassa.

Monissa maissa ihmiset eivät saa köyhyyden tai konfliktin takia rokotteita, mutta YK-järjestöt varoittavat myös keskitulotason ja korkean tulotason maista, joissa vanhemmat kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan, koska he eivät ole varmoja rokotteen tarpeesta tai turvallisuudesta. Maita, joissa on muuten korkea rokotusaste mutta joissa osa ihmisistä kieltäytyy rokottamasta lapsiaan, ovat muun muassa Yhdysvallat, Israel, Thaimaa ja Tunisia.

Epävarmuutta lietsoo netin ristiriitainen tieto, joka leviää nopeasti muun muassa siksi, että algoritmit palkitsevat ristiriitaiset tiedot. Tietoa jakavia tutkijoita ja terveystyöntekijöitä on myös häiritty. Markkinoilla on myös rokotteiden vaihtoehtoja, joiden tehoa ei ole todistettu, lausunnossa kerrotaan.

WHO ja Unicef ovat tyytyväisiä siihen, että Facebook ja Amazon ovat ryhtyneet suitsimaan virheellisten tietojen levittämistä. Niiden mukaan tuhkarokon voittamiseksi on kuitenkin tehtävä enemmän muun muassa edistämällä tieteellistä lukutaitoa ja investoimalla perusterveydenhuoltoon ja rokotuksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia