YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla

Suomi saa kolmannen YK-toimistonsa, kun YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma muuttaa Tanskasta Suomeen tänä syksynä. Ohjelman edistämät asumis-, energia- ja terveysprojektit voivat vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd).

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari, Unopsin toimitusjohtaja Grete Faremo ja Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd) ja Unopsin toimitusjohtaja Grete Faremo allekirjoittivat tänään maanantaina sopimuksen YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelman siirrosta Helsinkiin. Kuvassa myös Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) (oik). Kuva: Teija Laakso.

YK:n projektipalvelujen toimiston Unopsin vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy tänä syksynä Kööpenhaminasta Helsinkiin.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd) allekirjoitti tänään sopimuksen Unopsin toimitusjohtajan Grete Faremon kanssa Helsingin Sofia Future Farmissa, jonne myös toimisto tulee sijoittumaan.

”Kyse on miljoonien ihmisten elämän vaikuttamisesta. Tarkoituksena on keskittyä laajoihin infrastruktuurihankkeisiin, innovaatio- ja teknologiaratkaisuihin, jotka edistävät kestävää kehitystä”, Skinnari kertoi allekirjoitustilaisuudessa tänään.

Vaikuttavuussijoittamisella tarkoitetaan sijoittamista, joka paitsi tuottaa voittoa, on myös eettistä ja vaikuttaa myönteisesti ympäristöön ja yhteiskuntaan. Se on ollut viime vuosina maailmalla nouseva trendi. Unops kiinnostui asiasta vuonna 2015, kun YK hyväksyi kestävän kehityksen tavoitteet, Faremo kertoi sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.

YK:n laskelmien mukaan kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen – mukana muun muassa äärimmäisen köyhyyden poistaminen – vuoteen 2030 mennessä maksaa vuosittain jopa 7 biljoonaa dollaria. Tästä julkista rahaa on ehkä yksi biljoona, virallista kehitysapua vielä vähemmän.

”Kehitysapu on vain pisara meressä, vaikkakin ehkä iso pisara. Sen sijaan yksityinen sektori voi vaikuttaa, ja meidän on tehtävä enemmän yhteistyötä sen kanssa. Vaikuttavuussijoittamisen konsepti oli tunnettu, mutta sen tuominen YK:n sisälle oli ja on yhä ainutlaatuista”, Faremo kertoi.

Unopsin ohjelma vivuttaa yksityistä rahaa kolmen sektorin infrastruktuurihankkeisiin: asumiseen, terveyspalveluihin ja uusiutuvaan energiaan. Se rakentaa hankkeet investointikelpoisiksi ja houkuttelee näin yksityisiä sijoittajia mukaan.

Esimerkiksi viime kesänä se teki sopimuksen Pakistanin hallituksen sekä singaporelaisen SHS Holdingsin kanssa. Tavoitteena on puolen miljoonan uusiutuvaa energiaa hyödyntävän, kohtuuhintaisen asunnon rakentaminen Pakistaniin seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Kolmas YK-toimisto

Ulkoministeriön mukaan Unops valitsi toimiston sijaintipaikaksi Suomen sen vahvan innovaatio- ja vaikuttavuussijoittamisen ympäristön sekä yhteiskunnan avoimuuden ja vähäisen korruption takia. Neuvottelut toimiston siirrosta alettiin viime vuoden lopulla.

Tätä ennen Suomessa on ollut vain kahden YK-elimen toimisto: YK:n kehitystaloustieteellinen tutkimuslaitos UNU-Wider sekä viime vuonna avattu teknologia- ja innovaatiolaboratorio Until. Lisäksi Kansainvälisellä siirtolaisuusjärjestöllä IOM:llä on Suomessa toimisto.

Suomen YK-liiton toiminnanjohtajan Helena Laukon mukaan uuden YK-toimiston avaaminen Suomessa onkin merkittävää.

”Se on tärkeä avaus kehitysinvestoinneissa ja lisää myös YK-osaamista Suomessa. Widerin talousosaaminen, Untilin innovaatio-osaaminen ja Unopsin asiantuntemus vaikuttavuussijoittamisessa tukevat toisiaan”, hän sanoo.

Suomi suunnittelee ulkoministeriön mukaan tukevansa Unopsin toimintaa noin 20 miljoonalla eurolla.

TARKENNUS 12.8.2019 Korjattu viimeistä lausetta, jonka mukaan ulkoministeriö tukee ohjelmaa 20 miljoonalla eurolla. Ulkoministeriö korjasi myöhemmin omaa tiedotettaan. Sen mukaan Suomi vasta suunnittelee tukevansa ohjelmaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia