Yli 200 000 ihmistä on paennut väkivaltaa Kongon koillisosissa – Koronavirus vaikeuttaa pakolaisten tilannetta entisestään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 200 000 ihmistä on paennut väkivaltaa Kongon koillisosissa – Koronavirus vaikeuttaa pakolaisten tilannetta entisestään

Armeijan ja etnisten ryhmien väliset taistelut Iturin maakunnassa ovat ajaneet ihmisiä pakosalle Kongossa. Koronaviruksen vuoksi elinkeinomahdollisuudet ovat entistäkin rajallisemmat, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö.

Sotilaita ja siviileitä pellolla.

YK:n Monusco-operaation rauhanturvaajat suojasivat tammikuussa Iturin alueella kylistään paenneiden pakolaisten sadonkorjuuta. Kuva: MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0.

Armeijan ja etnisten ryhmien väliset taistelut ovat johtaneet yli 200 000 ihmisten pakenemiseen Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevassa Iturin maakunnassa. Humanitaarista apua on yhä vaikeampi saada perille, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Järjestö kertoi viime viikolla, että maan koillisosassa sijaitsevassa Iturissa on viimeisten kahden kuukauden aikana kuollut ainakin 274 siviiliä muun muassa viidakkoveitsin tehdyissä hyökkäyksissä. Yli 140 naista on raiskattu ja lähes 8 000 taloa on sytytetty palamaan. Djugun alueella on raportoitu yli 3 000 ihmisoikeusloukkauksesta.

Pakenemaan päässeet elävät paikallisten perheiden luona, taivasalla tai julkisissa rakennuksissa, kuten kouluissa, joita ei koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi nyt käytetä. Osa on uskaltautunut palaamaan, mutta jopa palanneita on tapettu.

UNHCR toimittaa alueelle apua ja rakentaa suojia, mutta avun toimittaminen on yhä vaikeampaa turvattomuuden ja pääteiden sulkemisen takia. Järjestö kärsii myös rahoituspulasta: vain 18 prosenttia sen Kongoa koskevasta hätäapuvetoomuksesta on rahoitettu.

”UNHCR pelkää, että humanitaarisen avun puutteella on valtava vaikutus, sillä tulomahdollisuudet ovat vähentyneet covid-19-pandemian vuoksi. Myös nälkä on todellinen riski, sillä ruuan hinta nousee”, kertoi järjestön edustaja Charlie Yaxley perjantaina.

Myös avustusjärjestö NRC on huolissaan tilanteesta. Koronavirus yhdistettynä väkivaltaan on ”katastrofaalinen cocktail”, varoitti järjestön maajohtaja Maureen Philippon viime viikolla. Hän muistutti myös, että nälästä kärsii maassa yli 15 miljoonaa ihmistä jo valmiiksi.

”Kun perhe joutuu pakenemaan, se menettää maansa ja satonsa ja elinkeino murtuu. Kestää vuosia toipua, ja ruuan saaminen lasten lautasille on päivittäinen taistelu”, hän sanoi.

Väkivalta on kärjistynyt Iturissa vuodenvaihteesta lähtien, jolloin maan hallitus aloitti operaation aseellisia ryhmiä vastaan. Maaliskuussa ryhmien vastahyökkäykset alkoivat kasvaa.

Iturissa oli kapinallisryhmien välinen konflikti vuosina 1999–2007. Siihen liittyi väkivaltaa myös etnisten ryhmien, syrjityssä asemassa olevien lendujen ja taloudellista valtaa pitävien hemojen välillä. Vuonna 2017 konflikti kärjistyi jälleen. Etnisten jakojen taustalla on muun muassa vanha siirtomaahistoria.

Yhteensä Kongossa arvioidaan olevan yli 5,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Syynä ovat monenlaiset konfliktit, jotka nojaavat muun muassa kilpailuun luonnonvaroista sekä etnisten ryhmien erimielisyyksiin. Pelkästään viime vuonna 1,67 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia