Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
YK:n turvallisuusneuvosto ei ole saanut aikaan päätöslauselmaa, joka tukisi António Guterresin maaliskuista vaatimusta maailmanlaajuisesta tulitauosta. Samaan aikaan ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan, mikä vaikeuttaa myös koronaviruksen vastaista työtä, varoittaa Norjan pakolaisneuvosto.
YK:n pääsihteeri kertoi tulitaukovaatimuksensa vaikutuksista huhtikuussa. Kuva: Mark Garten / UN Photo.
Aseelliset konfliktit ovat ajaneet kodeistaan satoja tuhansia ihmisiä viimeisten parin kuukauden aikana huolimatta koronaviruspandemiasta ja YK:n pääsihteerin António Guterresin tavoitteesta saada aikaan maailmanlaajuinen tulitauko.
Guterres vaati maaliskuussa koronapandemian alkaessa levitä nopeasti, että konfliktien osapuolet ryhtyisivät globaaliin tulitaukoon, jotta koronavirusta voitaisiin torjua tehokkaammin.
Monet YK:n jäsenmaat ovat kannattaneet tulitaukoa. Ainakin Sudanissa, Etelä-Sudanissa ja Kamerunissa aseelliset ryhmät ovat ilmoittaneet tulitauoista.
NRC:n laskelmien mukaan maaliskuun 23. ja toukokuun 15. päivän välisenä aikana ainakin 661 000 ihmistä on kuitenkin joutunut pakenemaan väkivallan vuoksi 19 maassa. Niissäkin maissa, joissa on ilmaistu tukea tulitauolle, on jatkettu väkivaltaa, se kritisoi.
Eniten ihmisiä on paennut Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa yli 480 000 ihmistä on paennut aseellisten ryhmien ja maan armeijan välisten taisteluiden vuoksi. Kongon lisäksi ihmisiä on paennut esimerkiksi Jemenissä, Tšad-järven alueella ja Afganistanissa.
”Aikana, jolloin terveysasiantuntijat käskevät meidän pysyä kotona, aseistetut miehet pakottavat satoja tuhansia kodeistaan äärimmäiseen haavoittuvaan tilanteeseen. Se ei vahingoita vain niitä, jotka joutuvat pakenemaan, vaan se myös heikentää yhteisiä ponnistelujamme virusta vastaan ”, sanoo NRC:n pääsihteeri Jan Egeland tiedotteessa.
Guterresin julistus on tuotu myös YK:n turvallisuusneuvostoon, joka ei ole kuitenkaan onnistunut saamaan aiheesta aikaiseksi päätöslauselmaa. Syynä on muun muassa se, ettei Maailman terveysjärjestöä (WHO) kritisoiva Yhdysvallat ole halunnut päätöslauselmaan mainintaa järjestön toimien tukemisesta. Kiina taas on vaatinut WHO:n mainitsemista.
NRC vetoaa turvallisuusneuvostoon, jotta se antaisi selkeä kehotuksen sotien osapuolille lopettaa vihamielisyydet, sovitella konfliktit neuvotteluilla ja sallia pandemiatoimet.
”Ihmisiä pakenee ja kuolee, mutta YK:n turvallisuusneuvoston vaikutusvaltaiset jäsenet kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla. Maailman johtajien pitää ottaa tilanne haltuun ja painostaa yhdessä osapuolet lopettamaan vihollisuudet ja yhdistyä, jotta kaikkia yhteisöjä voidaan suojella covid-19:ltä. Nyt ei ole lastentarhapolitiikan aika”, Egeland sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia