Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti
Yli miljoona lasta tarvitsee apua Keski-Afrikan tasavallassa
Konfliktin julmuuksiin on kuulunut jopa noitavainoja.
Sisällissodasta lähes kolme vuotta kärsineen Keski-Afrikan tasavallan humanitaarinen tilanne on edelleen epätoivoinen. Maan on määrä järjestää vaalit 27.12., mutta maan kapinallisryhmät tekevät yhä kostoiskuja toisiaan vastaan etenkin pääkaupunki Banguissa.
YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi tällä viikolla, että noin 1,2 miljoonaa lasta tarvitsee välitöntä humanitaarista apua, mutta järjestö on saanut tarvitsemistaan varoista kokoon vain hieman yli puolet.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan puolestaan 1,5 miljoonaa ihmistä on epävarman ruokaturvan varassa, ja avustusjärjestöt joutuvat paikkaamaan maan surkeassa kunnossa olevaa terveydenhuoltojärjestelmää. Esimerkiksi alle 1-vuotiaista vain 13 prosenttia on saanut suositellut rokotukset.
Unicefin mukaan jopa alueilla, joihin konflikti ei vaikuta, yhteisöt tarvitsevat tukea, sillä lähes kolmanneksella ei ole puhdasta vettä ja 41 prosenttia alle 5-vuotiaista on kroonisesti aliravittuja.
Väkivalta alkoi vuonna 2013 pääosin muslimeista koostuvan Séléka-ryhmän kaapattua vallan ja syrjäytettyä maan presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt anti-balaka-kapinalliset. Séléka on luovuttanut vallan väliaikaiselle hallitukselle, jonka on määrä järjestää vaalit.
Viime kuukausina maan turvallisuustilanne on kuitenkin jälleen huonontunut. Syyskuun lopussa tapahtuneen muslimimiehen murhan jälkeen erilaiset kostoiskut ovat lisääntyneet, ja järjestöjen mukaan lähes sata ihmistä on kuollut ja lähes 50 000 ihmistä lisää paennut. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan yli tuhat rakennusta on tuhottu maan pääkaupungin Banguin muslimialueella. Turvattomuudesta huolimatta paavi Franciscus vieraili maassa tällä viikolla.
Yhteensä maan sisällä tai sen naapurimaihin on paennut lähes miljoona ihmistä, noin viidennes koko väestöstä. Kuolonuhreja on tuhansia, ja osapuolet ovat syyllistyneet myös muihin laajamittaisiin julmuuksiin, kuten kidutuksiin ja raiskauksiin. Uutistoimisto Reuters kertoi marraskuussa, että maassa on jopa poltettu ihmisiä elävältä noitina.
Maan väliaikainen pääministeri Mahamat Kamoun vaati eilen YK:n rauhanturvaajilta enemmän apua 27.12. järjestettävien vaalien turvaamiseksi. Tällä hetkellä maassa on noin 12 000 ranskalaista rauhanturvaajaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia