Yli viisi miljoonaa ihmistä kärsii poikkeuksellisista tulvista Bangladeshissa - ”Kokonaisia yhteisöjä on jäänyt täysin veden alle” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli viisi miljoonaa ihmistä kärsii poikkeuksellisista tulvista Bangladeshissa - ”Kokonaisia yhteisöjä on jäänyt täysin veden alle”

Bangladesh on yksi ilmastonmuutokselle haavoittuvimmista maista. Monsuunisateiden aiheuttamissa tulvissa on tuhoutunut yli 350 000 hehtaaria satoa.

Vihreä lippu, jossa keskellä punainen pallo.

- Kuva: jorono / Pixabay.

Rajut tulvat ovat vaikuttaneet yli viiden miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa, kertovat maan viranomaiset ja avustusjärjestöt. 

Syynä ovat monsuunikauden aiheuttamat rankkasateet ja niiden aiheuttama suurten jokien tulviminen. Tuhoja on medioiden mukaan 12 alueella, ja ainakin 20 ihmistä on kuollut. Yksi pahimmin kärsineistä on maan kaakkoisosissa sijaitseva Fenin alue, jossa myös tulvia kontrolloivat padot ovat kärsineet vahinkoja.

”Tämä on yksi vakavimmista tulvista, joita Bangladesh on viime vuosina kokenut. Miljoonat ovat jumissa eivätkä saa perustarpeita. Kansainvälisen yhteisön pitää antaa tukensa, jotta eniten kärsivät saavat ihmishenkiä pelastavaa apua”, sanoo Oxfamin Bangladeshin maajohtaja Ashish Damle tiedotteessa.

Armeija on paikalla tukemassa pelastusoperaatiossa ja tulva-alueille välitetään humanitaarista apua, mutta viestintä- ja liikenneyhteyksien seurauksena miljoonat ihmiset ovat jääneet tulvavesien keskelle jumiin. Yli 2 000 mobiilitukiasemaa ei toimi, yli 350 000 hehtaaria satoa on vahingoittunut ja 1,1 miljoonaa ihmistä on ilman sähköä. 

”Kokonaisia yhteisöjä on jäänyt täysin veden alle ja miljoonat ihmiset, myös lapset, tarvitsevat turvallisen suojan ja humanitaarista apua”, kertoo Plan Internationalin Bangladeshin maajohtaja Kabita Bose tiedotteessa.

Järjestön mukaan noin 1,54 miljoonaa tulvista kärsivistä on alle 19-vuotiaita.

Tulvat tulevat Bangladeshin kannalta erityisen pahaan aikaan, sillä maa toipuu juuri mielenosoituksista, jotka johtivat pitkäaikaisen pääministerin Sheikh Hasinan pakenemiseen maasta. Lisäksi maa kärsii yhä keväällä iskeneen sykloni Remalin vaikutuksista.

Bangladesh on yksi ilmastonmuutokselle haavoittuvimmista maista, ja tulvat todennäköisesti lisääntyvät tulevaisuudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia