Pelasta maailma pullovedellä
Ylisuuria autoja, energiaa tuhlaavia mainoskylttejä, liikaa tavaraa. Amerikkalainen kulutuskulttuuri pisti silmään ensimmäisellä Yhdysvaltain-matkallani, vaikkei omakaan lentämiseni ollut mikään ekoteko.
Välillä maan ympäristötietoisuus yllätti kuitenkin positiivisesti - tosin myös huvitti.
Joissakin ympäristöasioissa Yhdysvalloissa ollaan pidemmällä kuin Suomessa. Suurkaupunkien, kuten San Franciscon ja Chicagon, kaduilla on sekajäteastioiden lisäksi esimerkiksi paperiroskiksia, ja rautatieyhtiö Amtrakin junassa konduktööri muistuttaa erikseen pullojen ja tölkkien kierrättämisestä.
Se on edistyksellistä, varsinkin verrattuna Suomen Pendolinojen kertakäyttöroskapusseihin, jonne pitää tunkea kaikki purukumista banaaninkuoriin.
Yhdysvalloissa säästetään myös vettä: sekä San Franciscossa että New Yorkissa hotellin asiakkaita neuvottiin jättämään tyynylle lappu, jos ei halua, että lakanoita ja pyyhkeitä vaihdetaan joka päivä. Samaa näkee toisinaan myös Euroopassa, mutta ei läheskään tarpeeksi.
Toisaalta montaa pientä ympäristötekoa voi Yhdysvalloissa kompensoida isoilla ympäristösynneillä. Hotelli kyllä varmasti säästää vettä pyyhe- ja lakanaohjeellaan, mutta samaan aikaan antiikkisessa kylpyhuoneessa vettä valuu hukkaan, kun sopivan lämpöistä vettä pitää etsiä minuuttitolkulla.
Näyttää myös siltä, että jätteiden kierrätyksellä oikeutetaan myös järjetön jätteentuotanto. Vaikka tuhlailua on muuallakin maailmassa, vain Yhdysvalloissa olen yöpynyt hotellissa, jonka koko aamiainen tarjotaan kertakäyttöastioista.
Aluksi hyvältä idealta tuntunut jätteenkierrätysjärjestelmä alkoi sekin lopulta ärsyttää. Sekajäteastiaa ei vahingossakaan löydä muiden astioiden läheltä, vaan eri kaupungeissa jäteastiat sirotellaan eri paikkoihin eri logiikan mukaan eikä koskaan voi tietää, mitä jätteitä ylipäätään kuuluu kierrättää.
Kuinkahan moni kaduntallaaja lopulta jaksaa kantaa jäätelöpaperinsa oikeaan roskikseen sen sijaan, että tunkisi ne ensimmäiseen vastaantulevaan?
Ympäristöystävällisyys on myös valjastettu häikäilemättä kaupalliseen käyttöön. Eräs pullovesifirma mainostaa ympäristöystävällisyyttään sillä, että korkki on tavallista pienempi ja muovia on kulunut vähemmän. Toinen taas on käyttänyt itse pulloon vähemmän muovia – niin vähän, ettei paperimaista pulloa voi vahingossakaan käyttää uudelleen.
Ympäristömarkkinoinnin huippu löytyy reissullani San Franciscosta: kaupassa myydään "ilmastonmuutossuklaata". Ilmeisesti suklaata ostamalla voi samalla maksaa jonkinlaista hiilimaksua.
Hassut ympäristöteot ovat kuitenkin jollain tavalla positiivisiakin – ainakin ympäristöongelmiin on Yhdysvalloissa herätty. Sen puolesta puhuvat myös tutkimukset – esimerkiksi uutistoimisto Reutersin ja kyselytutkimuksia tekevän Ipsosin tekemän kyselyn mukaan jo 83 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että maapallo lämpenee. Vielä viime vuonna osuus oli 75 prosenttia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia