Kun ei tarvii pelätä – uusi Taksvärkki-kampanja
Uuden Taksvärkki-kampanjan teemana on turvallisuus nuorten elämässä.
Jokaisella nuorella on oikeus turvallisuuteen. Uudessa Taksvärkki-kampanjassa käsittelemme turvallisuutta nuorten elämässä.
Nuoret kaikkialla maailmassa kokevat turvattomuutta. Turvallisuuspuheessa korostuvat usein uhat, kuten sodat, väkivalta, rikollisuus ja ilmastokriisi. Arjessa koettuun turvallisuuteen vaikuttavat muutkin asiat, esimerkiksi läheiset ihmiset, terveys sekä luottamus itseen ja tulevaisuuteen. Toive elämästä ilman pelkoa yhdistää nuoria ympäri maailmaa.
Taksvärkki-keräys on keino vaikuttaa ja edistää nuorten turvallisuuden tunnetta. Yhdessä voimme rakentaa turvallisempaa maailmaa kaikille nuorille.
Kun ei tarvii pelätä -kampanjasivuilta löytyvät ohjeet Taksvärkkipäivän järjestämiseen, ilmoittautumislomake Taksvärkki-keräykseen ja tieto siitä, mitä Taksvärkki ry saa aikaan keräysten tuotoilla. Sivustolla voit katsoa myös kenialaisten nuorten videotervehdykset suomalaisille nuorille.
Nuoret ja turvallisuus Keniassa ja Suomessa
Nuoret Keniassa ja Suomessa kertovat, että turvallisuuden tunnetta lisäävät:
- Luotettavat ystävät ja turvalliset aikuiset
- Turvallinen elinympäristö
- Elämä ilman syrjintää tai väkivaltaa
- Luottamus omaan pärjäämiseen ja hyvään tulevaisuuteen
- Mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään ja yhteisöön
”Turvallinen olo on, kun on osa yhteiskuntaa. Tietää että ei jää yksin, mutta pärjää myös yksin.
Että ei tarvitse pelätä tulevaisuutta.”
– Siiri, 13, Espoo
Kun ei tarvii pelätä -kampanjan sivuilla voit tutustua nuoriin vaikuttajiin. Milloin heillä on turvallinen olo? Mitä kaikki voivat tehdä turvallisuuden edistämiseksi?
Turvallisempi maailma nuorille
Taksvärkki-keräyksen tuotolla tuemme työtä nuorten parissa kuudessa maassa. Keniassa Undugu-järjestö parantaa kadulla asuvien ja työskentelevien nuorten elämää ja turvallisuutta.
Undugun toiminnassa Keniassa nuoret perustavat omia yhdistyksiä. Ryhmien jäsenyys luo turvaa ja tukee nuorten päihteetöntä elämää. Nuorilla on mahdollisuus tienata rahaa rehellisesti ja vuokrata oma koti. Ryhmät esimerkiksi perustavat kioskeja tai autopesuloita, viljelevät kasveja tai myyvät valmistamiaan koruja tai keräämäänsä muovia ja metallia.
”Tunnen oloni turvalliseksi, kun olen hyvien ystävien seurassa.”
– Tabitha, 21, Nairobi
Tabitha ja Dennis ovat kadulla asuvien tai työskentelevien nuorten omien yhdistysten jäseniä.
Taksvärkin hankkeessa Keniassa nuoret parantavat itse turvallisuutta omassa yhteisössään ja tekevät yhteistyötä poliisin ja naapureiden kanssa. Koulutuksissa ja tilaisuuksissa nuoret ja aikuiset oppivat, mitä oikeuksia nuorilla on ja miten niitä voi yhdessä puolustaa.
Taksvärkki ry edistää kaikissa hankkeisiin nuorten edellytyksiä osallistua omien yhteisöjensä kehittämiseen. Koulujen, lukioiden ja muiden yhteisöjen Taksvärkkipäivinä keräämien varojen ansiosta työmme voi jatkua. Keräystuotot käytetään kehitysyhteistyöohjelmamme rahoittamiseen. Tuemme nuorten osallisuutta ja ihmisoikeuksia Kenian lisäksi Guatemalassa, Malawissa, Mosambikissa, Nepalissa ja Sierra Leonessa.
Mikä on Taksvärkki-keräys?
Alkuperäisellä Taksvärkki-keräyksellä on puolustettu nuorten oikeuksia vuodesta 1967. Taksvärkkipäivänä nuoret tekevät päivän ajan töitä. Työstä saatu palkkio lahjoitetaan Taksvärkki ry:n Taksvärkki-keräykseen. Taksvärkkipäivän voi järjestää koska vain lukuvuoden aikana.
Lue lisää Taksvärkki-keräyksestä täältä.
Ilmoittaudu Taksvärkki-keräykseen lukuvuonna 2024–2025 täyttämällä koulusi tiedot ilmoittautumislomakkeeseen. Voit myös tilata maksuttoman kouluvierailun. Taksvärkin Kun ei tarvii pelätä -työpajassa syvennytään siihen, mitkä asiat vaikuttavat nuorten turvallisuudentunteeseen Suomessa ja Keniassa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia