Bangladeshissa vaalit, mutta ei todellista äänestystä
Ihmisoikeusjärjestö Odhikar on joutunut toteamaan, miten vaikeaksi hallitusta kritisoivien tahojen toiminta on tehty viime aikoina Bangladeshissä.
Tämä artikkeli julkaistiin alun perin Demo ry:n verkkosivuilla.
Bangladeshissa järjestettiin 5. tammikuuta yleisvaalit. Jo ennalta oli tiedossa, että oppositio tulee boikotoimaan vaaleja laajasti. Asian Human Rights Commission -kansalaisjärjestö kuvasi tiedotteessaanvaaleja tragikoomisiksi.
Järjestön mukaan vaaleissa äänesti noin 20 prosenttia äänioikeutetuista ja jopa 40 äänestyspisteessä ei annettu yhtäkään ääntä koko vaalin aikana. Vallassa oleva Awami League -puolue otti 300 parlamenttipaikasta 232, joista 127:sta ei järjestetty edes vaalia vastaehdokkaiden puuttuessa. Loput paikat menivät Awamin läheisille liittolaisille.
Opposition ja muiden hallitusta kritisoivien tahojen toiminta on tehty vaikeaksi viime aikoina. Tämän on joutunut toteamaan myös Demon kumppanina vuonna 2014 toteutettavassa Youth in Action -hankkeessa toimiva ihmisoikeusjärjestö Odhikar.
Kaksi järjestön johtohenkilöä on tällä hetkellä oikeudessa syytettyinä siitä, että he ovat uutisoinnissaan liioittelemalla kuolleiden määrää taannoisessa poliisin ja mielenosoittajien yhteenotossa "vahingoittaneet vakavasti hallinnon julkikuvaa niin Bangladeshissa kuin ulkomailla."
Odhikar julkaisee tietoja ihmisoikeusrikkomuksista maassa perustuen huolellisiin tutkimuksiin. Syytteitä onkin helppo pitää poliittisina, kun järjestön tukena ovat myös esimerkiksi kansainvälisesti merkittävät ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch.
Bangladeshin aikaisemmat vaalit on käyty puolueista riippumattoman virkamieshallituksen järjestäminä. Valtaa pitävä Awami League kuitenkin päätti, että järjestelylle ei ole enää tarvetta, vaan vaalit voidaan järjestää poliittisen hallituksen toimesta. Tämä yhdessä tiukentuneen kurin niin opposition, median kuin kansalaisjärjestöjen toiminnan suhteen johti vaaleja edeltäneisiin ja yhä jatkuviin levottomuuksiin, joissa on kuollut satoja ihmisiä ja lisäksi useita on siepattu tai heidän ihmisoikeuksiaan on muuten loukattu.
Demo ja ryhmä suomalaisia nuorisopoliitikkoja matkustavat Bangladeshiin Odhikarin vieraaksi helmikuussa. Vierailu kuuluu EU-rahoitteeseen yhteiskunnallisesti aktiivisille nuorille suunnattuun Youth in Action -hankkeeseen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia