EU:n pakotteet vastaavat Syyriassa jatkuvaan väkivaltaan
Syyrian turvallisuusjoukkojen ja hallituksen välkivalta mielenosoittajia vastaan jatkuu, EU yrittää kovempia pakotteita kieltämällä öljyntuonnin.
EU-maat vastasivat hiljattain oppositiota kohtaan suunnatun väkivallan jatkumiseen uusilla pakotteilla, jotka kieltävät raakaöljyn ja öljytuotteiden ostamisen Syyriasta.
Vaikutukset ovat luultavasti tuntuvia, sillä EU-maihin myytävä öljy on lähes 95 prosenttia Syyrian öljyviennistä, kirjoittaa Zoe Holman Institute for War and Peace Reporting -sivustolla.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja kritisoi kuitenkin sitä, että pakotteet tulevat voimaan vasta marraskuussa, koska ostokielto ei koske jo sovittuja kauppoja. Aiemmin EU on muun muassa asettanut matkustuskieltoja maata johtaville ja jäädyttänyt näiden varoja.
YK:ssa pakotteet eivät ole edenneet. Osasyinä niiden epäonnistumiseen ovat laajan Libya-operaation aiheuttamat erimielisyydet turvallisuusneuvoston jäsenmaiden välillä ja diplomaattisen paineet. Lisäksi esimerkiksi Syyrian kanssa asekauppoja tekevä, turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen Venäjä on vastustanut laaja-alaista aseidenvientikieltoa ja varojen jäädyttämistä.
Zolmanin mukaan, toisin kuin Libyassa, Syyriassa mielenosoittajat eivät ole tukeneet ulkomaista interventiota ja ovat tahtoneet luottaa paikallisiin voimiin. Sanktioita on kuitenkin pidetty tervetulleina väkivallan jatkuessa.
"Syyrialaiset tulevat kärsimään paljon pakotteiden takia, mutta he tulevat kärsimään enemmän, jos niitä ei olisi, koska sanktiot nopeuttavat hallituksen romahtamista", sanoo Holmanin haastattelema oppositioaktivisti Amjad Baiazy.
Siviileihin kohdistunut väkivalta jatkuu
Jo puoli vuotta jatkuneen kansannousun aikana Syyrian turvallisuusjoukot ovat Amnestyn mukaan ehkä syyllistyneet rikoksiin ihmisyyttä vastaan pyrkiessään tukahduttamaan mielenosoitukset väkivaltaisesti.
Raportit kertovat vankien tappamisesta, kidutuksista ja mielivaltaisista pidätyksistä. Järjestön mukaan mielenosoittajien kuolemat vankeudessa ovat lisääntyneet. Kansannousun aikana arviolta 2200 ihmistä on kuollut.
Viime viikolla maan turvallisuusjoukot poistivat haavoittuneita sairaalasta Homsin kaupungissa. Ainakin 18 haavoittunutta mielenosoittajaa vietiin väkivalloin pois sairaaloista, kertoo Human Rights Watch.
Erään järjestön haastatteleman lääkärin mukaan tämä aiheutti paniikkia, ja jotkut veivät läheisiään pois sairaaloista pelätessään, että turvallisuusjoukot pidättäisivät nämä. Human Rights Watchin mukaan on myös tavallinen ongelma, että apua ei päästetä haavoittuneiden mielenosoittajien luo protestialueilla.
Lisäksi Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan Syyrian Punaisen Puolikuun vapaaehtoisia ammuttiin viime viikolla Al-Hamidiyahissa heidän ollessaan viemässä haavoittunutta sairaalaan. Kaikki kolme työntekijää haavoittuivat, yksi vakavasti. Järjestöt vaativat, että puolueettomien vapaaehtoisten pitää päästä auttamaan yhteenotoissa vahingoittuneita rauhassa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia