Hiilikasan alla on elämää
Hiilivoimamyönteisen Puolan rooli ilmastoneuvottelujen isäntänä on saanut runsaasti kritiikkiä, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton asiantuntija Otto Bruun paikan päältä Varsovasta.
Puolan hallitus isännöi parhaillaan käynnissä olevia ilmastoneuvotteluja Varsovassa. Samaan aikaan maanantaina ja tiistaina Puolan talousministeriö on järjestänyt kansainvälisen hiili- ja ilmastokonferenssin Varsovassa. Se on isku vasten ilmastoneuvottelujen kasvoja.
27 arvostettua tiedemiestä antoi eilen oman lausuntonsa (pdf). Sen mukaan hiilivoimaa nykytekniikalla ei voi polttaa ollenkaan, mikäli ilmastonmuutos halutaan pysäyttää alle kahden asteen. Hiilivoiman käytön lopettaminen on teknisesti mahdollista ja paljon helpompaa ja halvempaa kuin esimerkiksi öljystä luopuminen.
"Puolan hallituksen rooli ilmastoneuvottelujen isäntänä on vähintään kyseenalainen. Ihmiset ovat kuitenkin järjestäytyneet kääntämään suuntaa."
"Jopa tehokkaat hiilivoimalat ovat todella haitallisia ilmastolle", totesi arvostettu tutkija Bert Metz Hollannista. Metz on muun muassa hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n entinen varapuheenjohtaja.
Täällä Varsovassa kaupungin ilmanlaatu on heikko. Se johtuu hiilivoimasta. Puolan toiseksi suurimmassa kaupungissa Krakovassa hiilivoimalat ovat vielä suurempi ongelma. BBC:n mukaan Krakovassa asuminen aiheuttaa miehille, naisille ja lapsille vaikutuksen, joka vastaa 2500 tupakan polttamista henkeä kohti vuosittain. Hiilivoimaloiden terveysvaikutukset johtavat Puolassa useampaan kuolemaan kuin auto-onnettomuudet.
Puola suunnittelee sitoutumista hiileen vuoteen 2060 asti. Vuonna 2011 hiilen osuus Puolan energiatuotannossa on 88 prosenttia. Puola on aiemmin käyttänyt veto-oikeuttaan estääkseen yritykset kiristää EU:n ilmastotavoitteita.
Puolan hallituksen rooli ilmastoneuvottelujen isäntänä on siis vähintään kyseenalainen. Ihmiset ovat kuitenkin järjestäytyneet kääntämään suuntaa. 73 prosenttia puolalaisista kannattaa uusiutuvaa energiaa. Lauantaina Varsovassa järjestettiin useamman tuhannen ihmisen marssi, jossa hiilen terveys- ja ilmastovaikutuksia kritisoitiin. Ja eilen protestit täyttivät hiili- ja ilmastokonferenssin edustan.
Puolan toiminta ilmastoneuvottelujen isäntänä on edusvastuuton. "Puolan hallitus ei edusta enää kansalaisiaan, vaan fossiilisen teollisuuden lobbareita", totesi puolalainen kansalaistoimija Kuba Bogolewski.
Myös muun muassa Helsingissä harkitaan lisäinvestointeja kivihiileen perustuvaan energiantuotantoon, vaikka niihin sisältyy suuri taloudellinen riski. Kivihiilestä ja turpeesta tulee luopua Suomessa ensimmäisenä. Kun Pariisissa toteutetaan ilmastosopimus vuonna 2015 tulevat kivihiilen investoinnit olemaan hukkaan heitettyjä.
Koska hiili ei ole halpaa. Sen kustannukset ihmisten terveydelle ja ilmastolle ovat tuhoisat. Kuten tutkijat sanovat: puhdasta kivihiiltä ei ole olemassakaan. Kansalaisjärjestöjen ja tutkijoiden väliintulot tuovat näkyväksi, että tämä tosiasia alkaa näyttää myös sijoittajille ja poliitikoille yhä selkeämmältä. Myös YK:n ilmastokokouksen puheenjohtaja Christina Figueres totesi hiiliteollisuudelle heidän omassa konferenssissaan, että suuri osa kivihiilestä tulee jättää maan alle.
Twitterissä tiedemiesten #NoCoal2C ja puolalaisen terveyskampanjan #Cough4Coal leviävät laajasti. Ja niitä on syytä levittää. Mikäli COP19 ei saavuta selkeitä askeleita kohti kunniahimoista ilmastosopimusta, tämä ilmastokokous tullaan muistamaan kivihiili- ja öljyteollisuuden saastuttamana ilmastokokouksena.
Teksti on alunperin julkaistu Suomen luonnonsuojeluliiton blogissa 19.11.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia