Jordaniassa käryää aina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jordaniassa käryää aina

Jordaniassakin toki tiedetään, että tupakka on terveydelle haitallinen nautintoaine, mutta silti sen ajatellaan kuuluvan elämään, kirjoittaa Terhi Kinnunen.

Artikkeli on julkaistu alun perin Kirkon Ulkomaanavun blogissa.

On muuan asia, joka ärsyttää minua Jordaniassa – kaikkialla leijaileva tupakansavu. Täällä sytytetään joka paikassa: kahvilassa, ravintolassa, autossa, kodissa, kaupoissakin. Edes lapsia ei erityisesti varjella tupakansavulta.

"Kun ensimmäisen kerran nousin taksiin Ammanin lentokentällä, hämmennyin, kun kuski tiedusteli, haittaisiko, jos hän polttaisi."

Myös vesipiipun poltto on yleistä. Useista Ammanin kahviloista ja ravintoloista voi vuokrata piipun, jossa voi polttaa esimerkiksi omenan tai mansikanmakuista tupakkaseosta.

Siksi en yllättynyt, kun äskettäin kuulin, että Lähi-idän rankimpia tupruttelijoita ovat jordanialaiset miehet. Tiedelehti Journal of the American Medical Associationin tutkimuksen mukaan 43 prosenttia Jordanian miehistä polttaa päivittäin.

Toiseksi eniten sauhuttavat palestiinalaismiehet, joista 41 prosenttia tupakoi.

Naiset polttavat Jordaniassa paljon vähemmän. Heistä 9 prosenttia tupakoi. Naisten tupakointia hillinnee se, ettei heidän ole soveliasta polttaa julkisesti.

Tilastojen tupakointitilastot tuntuvat Jordanian osalta alhaisilta. Täällä nimittäin tapaa erittäin harvoin aikuisen, joka ei polta.

Vertailun vuoksi: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimpien tilastojen mukaan suomalaismiehistä 19 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin.

Kun ensimmäisen kerran nousin taksiin Ammanin lentokentällä, hämmennyin, kun kuski tiedusteli, haittaisiko, jos hän polttaisi.

Sittemmin olen huomannut, että hyvin harva taksikuski edes kysyy asiakkaaltaan lupaa tupakointiin. Täällä taksikuskin käteen kuuluvat ratin lisäksi tupakka ja pahvinen kahvimuki.

Tupakointi kiellettiin julkisilla paikoilla Jordaniassa nelisen vuotta sitten. Kieltoa ei tunnu noudattavan juuri kukaan. Esimerkiksi ostoskeskuksissa miehet sauhuttelevat usein tupakoinnin kieltävien plakaattien vieressä.

Monissa ravintoloissa puolet tiloista ovat savuttomia, mutta yleensä savu leviää myös savuttomalle puolelle.

Nyt terveysviranomaiset ovat päättäneet suitsia vesipiipun polttamista Ammanissa. Kahviloille ei myönnetä enää vesipiipun polton sallivia lupia. Viranomaiset perustelevat kieltoaan sillä, että vesipiipun savu sisältää terveydelle haitallisia aineita enemmän kuin tavallinen tupakka.

Vesipiippuja vuokraavat kahvilanpitäjät ovat raivoissaan. He ennustavat, että päätös johtaa tuhansien kahviloiden sulkemiseen ja työntekijöiden irtisanomisiin. Monet myös kokevat, että vesipiipun polttaminen on olennainen osa paikallista kulttuuria.

Suomessa tupakkalain asteittaiset tiukennukset ovat lisänneet tupakoinnin paheksumista. Tupakoitsijoille on annettu maine syntisenä nikotiiniriippuvaisena, jonka paikka on ulkona, ja mielellään tontin perimmäisessä nurkkauksessa.

Jordaniassakin toki tiedetään, että tupakka on terveydelle haitallinen nautintoaine. Silti tupakan ajatellaan kuuluvan elämään.

Monet tuttavani kertovat yrittäneensä lopettaa tupakoinnin. Mutta kun tupakka-aski maksaa vain pari euroa ja ihmiset ympärillä polttavat työssä ja kotona, tuntuu nikotiinikääryleestä vieroittuminen mahdottomalta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia