Kehitysapu ei valukaan kankkulan kaivoon
Maailman köyhimpien maiden riippuvuus ulkomaisesta avusta on vähentynyt vuosikymmenessä kolmanneksella.
Vaikka kehitysapua annetaan yhä enemmän, maailman köyhimpien maiden riippuvuus siitä on vähentynyt viimeisen vuosikymmenen aikana, käy ilmi kehitysyhteistyöjärjestö ActionAidin Real Aid 3 -raportista.
Brittiläisen ActionAidin mukaan maailman 54 köyhintä maata ovat nykyisin keskimäärin kolmanneksen vähemmän riippuvaisia kansainvälisestä kehitysavusta. Järjestö määrittelee apuriippuvuuden tarkastelemalla, kuinka suuren osan varoistaan maan hallitus saa kehitysavusta.
Esimerkiksi Ghana on vähentänyt riippuvuuttaan 46 prosentista 27 prosenttiin, Mosambik 74 prosentista 58 prosenttiin ja Nepal 53 prosentista 34 prosenttiin.
Moni konfliktista tai muusta epävakaudesta kärsivä maa on edelleen hyvin riippuvainen kansainvälisestä avusta. Raportin mukaan riippuvaisimpia avusta ovat Afganistan, Sierra Leone ja Liberia.
Suomella suuret hallintokulut
Samaan aikaan, kun apuriippuvuus on vähentynyt, myös avun laatu on parantunut. ActionAidin määrittelemää laadukasta, todellista apua (real aid) on nykyisin noin 55 prosenttia kaikesta kehitysavusta. Vuonna 2006 osuus oli 51 prosenttia.
Raportin mukaan todellista apua annettaessa apu kohdistuu köyhimmille, vastaanottajamaalle annetaan tilaa johtaa omaa kehitystään, apua hallinnoidaan tehokkaasti ja se käytetään vastaanottajamaassa. Mikäli apu on teknistä apua eli esimerkiksi konsulttipalveluja, sen pitää olla kilpailukykyisesti hinnoiteltua ja vastaanottajamaan haluamaa.
Raportin mukaan laadukkainta apua antaa Irlanti, jonka avusta 86 prosenttia on todellista apua. Listan kärkipäässä ovat myös Iso-Britannia ja Luxemburg. Häntäpäässä taas ovat Kreikka, Ranska ja Itävalta.
Suomi on 23 maan avunantajalistalla kymmenentenä – avusta 64 prosenttia on todellista apua. Suomen synteihin kuuluu raportin mukaan muun muassa lahjoittajalähtöinen tekninen apu sekä se, ettei saajamaan johtajuutta tueta. Suomea moititaan myös suurista hallintokuluista.
- Lue aiheesta myös Kepan sivuilta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia