Kiistanalainen asekauppa koettelee Suomen ihmisoikeuspolitiikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiistanalainen asekauppa koettelee Suomen ihmisoikeuspolitiikkaa

Hallitus päättää ensi viikolla, saako Patria toimittaa kranaatinheittimiä Saudi-Arabiaan huolimatta maan heikosta ihmisoikeustilanteesta.

Suomen hallitus käsittelee ensi viikolla valtioenemmistöisen Patrian 150 miljoonan euron vientilupaa Nemo-kranaatinheittimille Saudi-Arabiaan. Julkisuudessa kiistanalaiseksi noussut asekauppa testaa Suomen asevientipolitiikan uskottavuutta, sanoo SaferGlobe Finland -tutkimusverkosto.

Järjestön mukaan Patria on valmistellut jo useiden vuosien ajan nyt käsittelyssä olevaa heitinkauppaa yhteistyössä amerikkalais-kanadalaisen General Dynamics Land Systems Canadan kanssa.

Pohjoisamerikkalaisen kumppanin kautta tehtävän kaupan arvo vastaa Suomen kahden vuoden keskimääräistä asevientiä ja nostaa Saudi-Arabian Suomen 2000-luvun kolmen suurimman asevientimaan joukkoon. 

"Patria solmi lopullisen kauppasopimuksen jo vuosi sitten marraskuussa, kyllä sillä on täytynyt olla siinä vaiheessa tietoa vientiluvasta. Tosiasiallisesti kaupasta on päätetty jo silloin ulkoministeriön antamassa ennakkolausunnossa", SaferGloben asevientitutkija Jarmo Pykälä toteaa.

Arabikeväästä oppia asevientipäätöksiin

Patrian kaavailemaa asevientiä on arvosteltu muun muassa marraskuun puolivälissä julkistetussa Gentin yliopiston EU:n asevientiä arvioineessa raportissa. Raportin kirjoittajien mukaan on uhkana, että heitinkaupan taloudelliset intressit peittoavat Suomen viralliseen ulkopolitiikkaan sisältyvät tavoitteet muun muassa demokratian ja naisten aseman edistämisestä.

Saudi-Arabia on toistuvasti esiintynyt kansainvälisissä vertailuissa yhtenä maailman epädemokraattisemmista maista, jossa ihmisoikeuksien kunnioitus ja naisten asema on hyvin heikoilla.

Raportissa arvioidaan lisäksi, että kielteinen vientilupapäätös todennäköisesti kariuttaisi jatkossa Patrian yhteistyön pohjoisamerikkalaisten kumppanien kanssa.

Arabikevään tapahtumat ovat osoittaneet, että myös raskasta aseistusta on käytetty kansannousujen tukahduttamiseen. Esimerkiksi Muammar Gaddafin joukot ampuivat rypälepommeilla Misratan kaupunkia Libyassa.

"Ihmisoikeusjärjestöjen tutkimuksissa selvisi, että rypälepommit olivat peräisin Espanjasta", SaferGlobe muistuttaa.

Saudi-Arabiakin on osallistunut Arabikevään tapahtumiin muun muassa lähettämällä sotilaita tukahduttamaan Bahrainin mielenosoituksia väkivaltaisesti.

Ministerit vaitonaisia

Ylen uutisten mukaan Patrian vientiluvan valtioneuvostolle esittelevä puolustusministeri Stefan Wallin aikoo esittää luvan myöntämistä, "ellei erityistä ulko- tai turvallisuuspoliittista estettä ilmene".

Valtion omistajaohjauksesta vastaava kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala aikoo jäävätä itsensä Patrian vientilupaa koskevasta päätöksenteosta, vaikka hän on blogissaan luvannut, että Suomen asevienti kehitysmaihin otetaan erityistarkkailuun.

Hautala on kuitenkin kieltäytynyt kommentoimasta asiaa medialle. Samoin kieltäytyi ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ja ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja, joka ilmoitti, että "ei halua millään tavalla kommentoida keskeneräistä asiaa".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia