Naisten asema kohentuu Indonesian työpaikoilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten asema kohentuu Indonesian työpaikoilla

Indonesialaisnaiset ovat viime vuosina tuleet mukaan myös ay-toimintaan.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Palkkatyöläinen-lehden numerossa 4/2012.

Ammattiyhdistysaktiivi Sri Suriany on tyytyväinen, että naisille ja miehille maksetaan samaa palkkaa. Surianyn työpaikalla Sanyolla on naisilla oikeus äitiyslomaan. Ammattiosaston naistoimikuntaan kuuluvan Surianyn tehtävänä onkin kertoa naisille heidän oikeuksistaan.

Indonesialaisnaiset ovat tulleet mukaan ay-toimintaan. Sanyolla töissä oleva Sri Suriany on yksi heistä. Sanyon työntekijöistä peräti 98 prosenttia on järjestäytynyt Indonesian metallityöläisten liittoon FSPMI:hin.

Viime vuosina naisen asema on parantunut monilla Indonesian työpaikoilla, näin myös Sanyon tehtaalla Bekasin alueella, itään maan pääkaupungista Jakartasta.

Sri Surianyn mielestä ammattiosaston ja japanilaisomisteisen yrityksen johdon välit ovat hyvät. Ammattiosaston ja työnantajan edustajat kokoontuvat kerran kuukaudessa pohtimaan yhteisiä ongelmia. "Olemme saaneet sovittua, että naistyöntekijät haetaan töihin ja viedään kotiin yrityksen busseilla."

Naistoimikunta järjestää vuosittain naistenpäivän

Sri Suriany kertoo, että ammattiosasto järjestää säännöllisesti juhlia ja retkiä, jotka on tarkoitettu koko perheelle. Lapsille järjestetään leikkejä ja urheilukilpailuja. Myös verenluovutuksessa ollaan mukana.

"Naistoimikunta järjestää myös erityisen naistenpäivän. Viime kerralla halusimme muistuttaa maamme hallitusta siitä, että sen on syytä pitää lupauksensa uudesta sosiaalilainsäädännöstä."

Surianyn mukaan naisten on vaikea ehtiä mukaan ay-toimintaan, koska kodin ja lasten hoito vievät paljon aikaa naisten elämässä.

Tässä kohtaa Sri Suriany pitää tauon. Kello on yli puoli kolme ja muslimien rukoushetki lähestyy. Hän ottaa kokoushuoneessa esiin rukousmattonsa, asettuu nurkkaan, kääntyy Mekkaan päin ja rukoilee. "Näin me elämme ja ajattelemme, hän toteaa rukoushetken jälkeen."

Ay-toiminta sallittua vain osalla työpaikkoja

Marsunu Hanguwidoyo on ammattiosaston puheenjohtaja ja edustaa miestyöntekijöitä. "Meillä ammattiosasto hoitaa työpaikkakohtaiset sopimusneuvottelut, mahdolliset konfliktit työpaikalla ja sosiaaliturvan. Lisäksi hoidamme ammattikoulutusta ja uusien työntekijöiden perehdyttämistä työhön", hän kertoo. "Työpäivämme on 8-tuntinen ja töitä tehdään kolmessa vuorossa. Yövuoron pituus on vain 7 tuntia. Lomaa meillä ei ole. Mutta meillä on vapaat viikonloput ja 12 vapaapäivää vuodessa, jotka ajoittuvat muslimien ja kristittyjen juhlapäiviin", Hanguwidoyo toteaa.

Roni Febrianto kuuluu Indonesian metalliliiton johtoon. Hän muistuttaa, etteivät työntekijöiden ja työnantajien suhteet ole joka paikassa yhtä hyvät kuin Sanyolla. "Bekasissakin on työpaikkoja, joissa liittoon liittyminen tietää potkuja ja joissa työsulkuja ja lakkoja esiintyy tuon tuosta. Liiton johdossa lakkoilu arvioidaan aseeksi, johon turvaudutaan vain, jos mikään muu ei auta."

Febriano itse toimii luottamusmiehenä Panasonicilla. "Yrityksen johto antaa minun hoitaa tehtäviäni työaikana, mikä on merkki molemminpuolisesta luottamuksesta."

Febriano on muslimi kuten Sri Surianykin. "Islam on meidän hengellistä elämäämme. Itse rukoilen viisi kertaa päivässä. Se antaa minulle voimia ajaa jäsenten etua neuvotteluissa työnantajan kanssa ja olla mukana taistelussa parempien elinolojen puolesta. Indonesia on uskonnollisesti suvaitsevainen maa, eikä ay-liikkeessä ole ristiriitoja muslimien, kristittyjen, hindujen ja buddhalaisten kesken", Roni Febrianto kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia