Näkökulma: Kansalaisaloite lasten asialla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Kansalaisaloite lasten asialla

Tällä hetkellä vireillä olevista kansalaisaloitteista lähes viides pyrkii jollain tavoin edistämään lasten ja nuorten asemaa, huomioi Karine Liger.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Lapsen Maailma -lehdessä 9/2013. Tilaa lehti täältä.

Viime vuoden maaliskuussa voimaantulleen perustuslain uuden säännöksen mukaan 50 000 äänioikeutettua Suomen kansalaista voi ehdottaa joko voimassa olevan lain muuttamista, kumoamista tai uuden lain valmistelua. Tähän mennessä yksi aloite on toimitettu eduskunnan käsiteltäväksi.

"Ihmisten täytyy uskaltaa puuttua myös muiden asioihin."

Lasten ja nuorten hyvinvointia ja turvallisuutta edistäviä aloitteita on lähes joka viides. Niiden avulla pyritään esimerkiksi vähentämään lapsiin kohdistuvia laiminlyöntejä tai rikoksia, koulukiusaamista, lisäämään oppilaiden ja opettajien turvallisuutta, pienentämään oppilasmäärää luokissa sekä ryhmäkokoja päiväkodeissa, poistamaan lehtien lööpit lasten silmistä sekä kieltämään alaikäisten tatuoinnit. Yhteinen nimittäjä aloitteille on selkeä halu auttaa lapsia arjen haasteissa ja liian usein – myös uhrin asemassa.

Oma kokemus vaikuttamishalun taustalla

Susannea kiusattiin koko peruskoulun ajan.

"Kun poikani joutui kokemaan saman, perustin vuonna 2006 adressin koulukiusaamista vastaan. Tänä päivänä adressin on allekirjoittanut jo 7300 henkilöä, ja toivon saavani lisää nimiä kansalaisaloitteeni avulla."

Susannen aloite perää päättäjiltä selkeitä sääntöjä ja ohjeita kouluihin. Lisäksi hän ja muut aloitteen kannattajat ehdottavat, että koulukiusaaminen kriminalisoitaisiin, eli saatettaisiin lailla rangaistavaksi teoksi.

Susanna puolestaan on työnsä kautta ollut paljon tekemisissä lasten kanssa, joiden vanhemmat ovat eronneet.

"Erotilanteissa sekä avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten kohdalla isän oikeudet sekä lapsen oikeus isään eivät usein toteudu."

Susannan aloite pyrkii vanhempien oikeuksien ja velvollisuuksien tasa-arvoistamiseen ja isän oikeuksien parantamiseen viranomaisten edessä.

Hän on jakanut aktiivisesti tietoa aloitteesta sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla. Lisäksi Susannaa on haastateltu Huomenta Suomen ja Radio Rockin lähetyksissä sekä useissa lehdissä.

Asenteiden täytyy muuttua

Vaikka nykyinen lainsäädäntö pyrkii suojelemaan lasta kaikenlaiselta hyväksikäytöltä, se voi olla silti lapsen turvallisuuden ja yleisen oikeudentajunkin nimissä riittämätön.

Esimerkiksi aloitetta, joka ajaa poikkeuksetta ehdotonta vankeusrangaistusta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kannattaa jo lähes 5 000 henkilöä. Kaikki lapsiin kohdistuvia rikoksia koskevat aloitteet pyrkivät joko koventamaan nykyisiä rangaistuksia tai muuttamaan lakia siten, että syylliset voidaan helpommin saattaa vastuuseen teoistaan.

"Vaikka nimiä ei tarpeeksi tulisikaan, herättää tämä keskustelua aiheesta ja saa ihmiset miettimään, miksi asiat ovat tällä tavalla ja mitä niille voitaisiin tehdä."

Kansalaisaloite on yksi kansalaisaktivismin muoto, jolla voi kertoa välittävänsä muista. Kuten lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on toistuvasti sanonut: asenteiden on muututtava – ihmisten täytyy uskaltaa puuttua myös muiden asioihin.

Miten kansalaisaloite syntyi: Lapsen kaltoinkohtelusta ilmoittaminen

Kuten niin monet meistä: järkytyin vuosi sitten syksyllä median julkistaman 8-vuotiaan Eerikan kohtalosta.

Asia jäi vaivaamaan, ja päätin tehdä sille jotain. Otin yhteyttä peruspalveluministeriin, lastensuojelujärjestöihin ja alan tutkijoihin, joilta sain arvokkaita taustatietoja. Luin myös viranomaisten ja asiantuntijoiden raportteja sekä ajankohtaisia tutkimuksia. Lisäksi tutkin voimassa olevaa lastensuojelulakia ja vertasin sitä Ranskan lainsäädäntöön.

Mitä enemmän asiaa selvitin, sitä vaikeampi oli päättää kansalaisaloitteeni aiheesta. Asiat eivät ole mustavalkoisia, vaikka ne siltä tuntuisivat tunnekuohun ja hämmennyksen keskellä. Koska minulla ei ole lastensuojelun eikä lainsäädännön erityisosaamista, pyysin asiantuntijaa tarkistamaan aloitteeni sisällön ja muotoilemaan tekstin kanssani. Valittuani varaedustajan, lähetin aloitteen oikeusministeriön tarkastettavaksi ennen sen julkaisua.

Aloitteen tulee aina kohdistua yhteen asiakokonaisuuteen ja siinä tulee olla mukana perustelut. Kansalaisaloite.fi-verkkopalvelusta löytyy selkeät ohjeet kansalaisaloitteen valmistelua varten. Kansalaisaloitteita voi myös selata ja kannattaa samassa osoitteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia