Selvitys: Poliisin voimankäyttö ylimitoitettua Occupy-mielenosoituksissa
Virkavallan käytös New Yorkissa antaa syyn huoleen kansalaisoikeuksien toteutumisesta, sanotaan amerikkalaisyliopistojen raportissa.
(Kuva: David Shankbone / cc 2.0)
New Yorkin poliisi syyllistyi toistuvasti kohtuuttomaan voimankäyttöön ja loukkasi selkeästi kansalaisvapauksia viime syksynä järjestettyjen Occupy-mielenosoitusten aikaan, selviää kahden yhdysvaltalaisyliopiston tekemästä raportista.
Selvitys perustuu videonauhoituksiin, silminnäkijäkertomuksiin ja -haastatteluihin sekä poliisin tiedotteisiin. Se on ensimmäinen laajamittainen selvitys poliisin käytöksestä, jonka väkivaltaisuus oli merkittävä tekijä newyorkilaisen protestin muuttumisessa kansalliseksi liikkeeksi.
Raportin laatijoiden mukaan todisteiden perusteella on ilmeistä, että poliisin voimankäyttö oli usein ylimitoitettua, aggressiivista ja tilanteisiin suhteutettuna tarpeetonta. Ylimalkaisuus voimankäytössä johti tutkijoiden mukaan lukemattomiin tapauksiin, joissa rauhanomaisten mielenosoittajien lisäksi viattomat sivulliset, riippumattomat kansalaistarkkailijat tai journalistit kohtasivat väkivaltaa.
Tämän lisäksi tutkijat arvioivat poliisin syyllistyneen laittomuuksiin mielenosoittajien laajamittaisessa tarkkailussa, öisten ratsioiden tekemisessä leireihin sekä tarpeettomien rajoitusten asettamisessa katujen ja julkisten tilojen käytölle. Merkittäviltä osin toimenpiteitä ei ole perusteltu avoimesti eikä rikkomuksia selvitetty, tutkijat huomattavat.
Syytä huoleen
Poliisin toiminta Occupy-mielenosoituksissa antaakin syyn syvään huoleen kansalaisoikeuksien toteutumisesta New Yorkissa, tutkijat sanovat.
Tutkijoiden mukaan haastatteluista ilmeni, että monille mielenosoittajille, joilla ei ollut aiempaa kokemusta poliisin käytännöistä, väkivalta ja väärinkäytökset johtaneet radikaalisti muuttuneeseen käsitykseen viranomaisten roolista yhteiskunnassa. Mielenosoituksissa ilmennyttä poliisiväkivaltaa tulisikin tutkijoiden mukaan arvioida osana laajempaa väkivallan kulttuuria, jonka kohteena ovat poliisitoimenpiteiden kohteena useammin olevat vähemmistöjen edustajat.
OWS-protestit alkoivat viime vuoden syyskuussa mielenosoituksena yritysten ja talouden valtaa politiikassa ja Yhdysvaltojen kasvavaa epätasa-arvoa vastaan. Syksyn aikana protestit levisivät satoihin kaupunkeihin.
Occupy muutti kuitenkin maan poliittista keskustelua, selvityksessä uskotaan. Joulukuussa tehdyissä gallupeissa 48 prosenttia Yhdysvaltalaisista oli samaa mieltä Occupy-liikkeen nostamista huolenaiheista, raportti kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia