Suuri järjestöfoorumi suunnitteilla ASEM-kokouksen kylkeen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suuri järjestöfoorumi suunnitteilla ASEM-kokouksen kylkeen

Syksyllä 2006 maailman katseet kohdistuvat Suomeen, joka tuolloin toimii EU:n puheenjohtajamaana ja saa Aasian ja Euroopan huippukokouksen yhteydessä arvokkaita vieraita. Kansalaisjärjestöjen työlistalla on ASEM-kokouksen varjokokous, josta odotetaan Suomen kaikkien aikojen suurinta kehityspoliittista tapahtumaa.

Syksyllä 2006 maailman katseet kohdistuvat Suomeen, joka tuolloin toimii EU:n puheenjohtajamaana ja saa Aasian ja Euroopan huippukokouksen yhteydessä arvokkaita vieraita. Kansalaisjärjestöjen työlistalla on ASEM-kokouksen varjokokous, josta odotetaan Suomen kaikkien aikojen suurinta kehityspoliittista tapahtumaa.

Viime lokakuussa Itä- ja Kaakkois-Aasian sekä EU-maiden välinen ASEM-huippukokous (Asia-Europe Meeting) pidettiin Vietnamin Hanoissa. Keskustelua käytiin julkisuudessa mm. siitä, pitäisikö sotilasdiktatuuristaan kuuluisan Myanmarin jäsenyys taloussuhteisiin painottuvassa yhteistyöelimessä sallia.

Keskustelu aiheesta oli vaikeaa myös kansalaisjärjestöjen niinikään Hanoissa järjestämässä varjokokouksessa. Ideologiset erot paikallisten, kommunistisen puolueen perustamien järjestöjen ja eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen välillä nousivat nopeasti esiin ja herättivät ristiriitaisia tilanteita.

Aasia-yhteistyö niin valtiollisella kuin järjestötasollakin tulee ajankohtaiseksi jälleen syyskuussa 2006, jolloin ASEM-kokouksen isännyys tarjoutuu EU-puheenjohtajamaana toimivalle Suomelle. Vietnamin-kokemuksia puitiin Kehitysyhteistyön palvelukeskuksessa 20. tammikuuta, kun joukko kansalaisjärjestöjen edustajia kokoontui suunnittelemaan AEPF-varjokokousta (Asia-Europe People’s Forum). Kyseessä tulee olemaan Suomen kaikkien aikojen suurin kehityspoliittinen tapahtuma.

Kolmipäiväisen foorumin pääasiallisia teemoja ovat näillä näkymin taloudellinen globalisaatio, inhimillinen turvallisuus ja rauha sekä ihmisoikeudet ja demokratia. Poikkileikkaavat teemat käsittelevät pääteemoja eri näkökulmista, ja niitä voivat olla esimerkiksi ympäristö, vammaiset, vähemmistöt, siirtotyöläiset, maatalous, ruokaturva ja kansainvälisten rahoituslaitosten rooli. Uutta sosiaalifoorumia ei Vietnamin-kävijöiden mukaan kuitenkaan haluta, vaan fokuksen pitäisi olla toisenlainen.

ASEM-kokous on vuodesta 1996 lähtien järjestetty kerran kahdessa vuodessa; joka toisen kerran Aasiassa, joka toisen Euroopassa EU:n kulloisessakin puheenjohtajamaassa. Myös varjokokous on järjestetty kaikkina viitenä kertana. Vietnamissa varjokokoukseen oli ilmoittautunut 800 osanottajaa, mutta vain 500 otettiin mukaan. Suomeenkin odotetaan useita satoja kävijöitä, mutta kaukainen sijainti ja korkea hintataso todennäköisesti karsivat yleisöä.

Foorumin sisällöstä vastaa pitkälti kansainvälinen järjestelykomitea, jossa mukana on myös suomalaisia edustajia. Käytännön järjestelyt jäävät kuitenkin kokonaisuudessaan Suomen kansalaisjärjestöjen vastuulle. Kyseessä on siten mittava ponnistus. Koordinointirooli tässä vaiheessa on Kehitysyhteistyön palvelukeskuksella Kepalla, mutta pyrkimyksenä on saada järjestöjä laajalti mukaan.

Suunnittelukokouksessaan Suomen AEPF mm. sitoutui tiukasti väkivallattomuuden periaatteeseen. Foorumi olisi hyvä tilaisuus osoittaa Aasian johtajille, ettei kansalaisyhteiskunta ole mikään mörkö vaan yhteistyökumppani, jolla on aidosti hyviä ideoita. Suunnittelua jatkaa kevään mittaan eri järjestöjen edustajista koostuva, kansallinen järjestelykomitea, mutta ideointikokouksia tullaan pitkin matkaa järjestämään myös suuremmalla joukolla.

Lisätietoa:

Vietnamin varjokokous verkossa
Transnational Institute

ASEM-tietoa
EU-komission Europa-sivut

Artikkeli: Vietnamin ASEM-kansalaisfoorumi kiisteli Burmasta
Kepan uutiset 14.09.2004

Artikkeli: ASEM-huippukokous Suomessa 2006 - Mammuttikokous Suomen puheenjohtajuuskaudella?
Kauppapolitiikka 15.09.2004

Artikkeli: EU lets Burma into ASEM
The Burma Campaign UK 6.9.2004

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia