Vilpilliset yhtiöt ja lupauksensa pettävät valtiot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vilpilliset yhtiöt ja lupauksensa pettävät valtiot

Monikansallisten yritysten arvioidaan vuosittain vilpillisin keinoin välttävän maksamasta sata miljardia dollaria kehitysmaille kuuluvia verotuloja. Samaan aikaan teollisuusmaat lipsuvat antamistaan kehitysapulupauksistaan, eikä YK:n vuosituhattavoitteidenkaan toteutuminen näytä onnistuvan.

Monikansallisten yritysten arvioidaan vuosittain vilpillisin keinoin välttävän maksamasta sata miljardia dollaria kehitysmaille kuuluvia verotuloja. Samaan aikaan teollisuusmaat lipsuvat antamistaan kehitysapulupauksistaan, eikä YK:n vuosituhattavoitteidenkaan toteutuminen näytä onnistuvan.

"Kehitysmaat menettävät vuosittain noin 100 miljardia yhdysvaltain dollaria (vajaat 75 miljardia euroa) verotuloja monikansallisten yritysten vilpillisen siirtohinnoittelun vuoksi", uutisoi Suomen Attac verkkosivuillaan Global Financial Integrity -tutkimuslaitoksen selvitykseen perustuen.

Sata miljardia dollaria ei ole mikään pikkusumma edes globaalissa mittakaavassa. Se vastaa yli neljää prosenttia kehitysmaiden julkisista budjeteista ja esimerkiksi Suomen valtion talousarvio tälle vuodelle on 49,9 miljardia euroa. Kehitysmaat menettävät siis vuosittain noin puolitoistakertaisesti Suomen valtion budjetin verran.

Kehitysaputavoitteet eivät pidä...

Kehitysmaiden asemaa on koetettu kohentaa teollisuusmaiden antamalla kehitysavulla. Teollisuusmaat ovat sitoutuneet nostamaan kehitysapuvarojensa tason YK:n suosittamaan 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta, mutta sitoumusten toteutumisen odottaminen vain jatkuu.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus uutisoi kehitysmaiden saaman tuen nousevan tänä vuonna ennätyksellisen korkealle, mutta jäävän "kuitenkin kauas siitä yhteisestä tukimäärästä, minkä OECD:n kehitysapukomitea DACiin kuuluvat avunantajamaat vuonna 2005 lupasivat".

Asetetuista tavoitteista lipsuminen johtuu pääosin siitä, että suuret avunantajamaat eivät ole pysyneet antamissaan lupauksissa. Tätä vuotta koskeva vaje on suuruudeltaan 21 miljardia dollaria, noin 15.5 miljardia euroa.

EU-maiden osalta tilanne on samankaltainen. Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen (Kehys) mukaan "Euroopan unioni on jäänyt jälkeen antamistaan kehitysavun sitoumuksista". EU-maiden kehitysavun välitavoitteeksi oli tälle vuodelle asetettu 0,56 prosenttia bruttokansantulosta, mutta siihen ei ylletä.

EU:ssa myös suuret maat, erityisesti Saksa ja Ranska ovat "seisahtaneet 0,40 ja 0,46 prosenttiin, mikä kertoo poliittisen tahdon puuttumisesta kehitysapusitoumusten täyttämisessä". Unioniin kuuluvat Pohjoismaat, Alankomaat ja Irlanti ovat jopa ylittäneet antamansa lupaukset, samoin Belgia, Espanja ja Iso-Britannia ovat pysyneet lupauksiensa tasolla. Kokonaisuudessaan kuitenkin EU-maat ovat jäljessä.

...eikä vuosituhattavoidenkaan saavuttaminen näytä lupaavalta

Vuonna 2000 YK:ssa hyväksyttiin vuosituhattavoitteet, jotka on määrä saavuttaa vuoteen 2015 mennessä. Suomen YK-liiton julkaisemassa koosteessa arvioidaan, kuinka hyvin vuosituhattavoitteiden toteutumisessa on edistytty. Kahdeksasta tavoitteesta ainoastaan lapsikuolleisuuden vähentämisessä ja aidsin vastaisessa työssä on edistytty suunnitellusti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia