Acehin konfliktin uhrit odottavat yhä oikeuden toteutumista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Acehin konfliktin uhrit odottavat yhä oikeuden toteutumista

Ihmisoikeusrikokset ovat jääneet rankaisematta, vaikka Martti Ahtisaaren neuvottelema rauhansopimus edellyttää rikoksien käsittelyä oikeudessa, sanoo Amnesty International.

Vaikka Acehin rauhansopimus allekirjoitettiin Martti Ahtisaaren johdolla jo vuonna 2005, monet kärsivät vieläkin konfliktin takia ja odottavat edelleen oikeuden toteutumista, arvioi Amnesty International.

"Monet eivät vieläkään tiedä, mitä heidän kadonneille omaisilleen on käynyt. Syylliset ovat edelleen vapaalla jalalla. Tämä aiheuttaa katkeruutta, joka saattaa kylvää väkivallan siemeniä", sanoo Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen.

Free Aceh Movement -itsenäisyyspuolue ja Indonesian hallitus taistelivat Acehissa lähes 30 vuotta ja konflikti vaati jopa 30 000 ihmisen hengen. Taistelut huipentuivat vuosina 1989–2005.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan hallituksen joukot syyllistyivät taistelujen aikana siviilien laittomiin teloituksiin, katoamisiin ja kidutukseen. Myös Free Aceh Movement otti panttivankeja ja tappoi ihmisiä, joilla epäiltiin olevan yhteyksiä hallitukseen.

Teot lukeutuvat suurelta osin kansainvälisiksi rikoksiksi ihmisyyttä vastaan. Kansainvälisen oikeuden mukaan Indonesialla onkin velvollisuus tutkia rikokset ja nostaa syytteet epäiltyjä rikoksentekijöitä vastaan.

Vuoden 2005 rauhansopimus edellytti, että maahan perustettaisiin sekä ihmisoikeustuomioistuin että totuuskomissio, mutta kumpikaan ei ole toteutunut, eikä yhtään syytettä ihmisoikeusrikkomuksista ole nostettu sitten sopimuksen ratifioinnin.

"Rankaisemattomuudella on vakavia seurauksia. Kun ei ole olemassa keinoja tunnistaa vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneitä, ei ole myöskään mahdollisuuksia varmistaa, etteivät he jatka samoja käytäntöjä. Tämä pätee myös muualla Indonesiassa, jossa turvallisuusjoukot syyllistyvät Amnestyn tietojen mukaan vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin", sanoo Tuukkanen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia