Aliravitsemus piinaa Papuan lapsia
Nälkä pahenee, kun äiti ja tyttäret syövät sen, mitä muilta jää.
(IPS) -- Lasten aliravitsemus istuu tiukassa Papua-Uudessa-Guineassa, vaikka yli 80 prosenttia väestöstä on kiinni peruselintarvikkeiden tuotannossa ja kyläpuutarhoja on viljalti.
Yli puolet sairaalakäynneistä liittyy aliravitsemukseen, ja Unicef on julistanut maahan "hiljaisen hätätilan".
"Perinteiset ruokakasvit, bataatin ja taaron mukulat sekä saagopalmujen jauho, sisältävät paljon tärkkelystä mutta vähän proteiinia. Tällainen välttää aikuisille mutta ei kasvaville lapsille", kertoo vuoristoseudun lääkäri David Mills.
Imetys katkeaa liian pian
Ruuan määrä ei kuitenkaan ratkaise, painottaa lastenlääkäri Fiona Kupe.
"Äidit eivät tiedä, miten heidän itsensä pitäisi syödä raskaus- ja imetysaikana. Vauvaa olisi puolen vuoden ikään asti parasta ruokkia vain rintamaidolla, mutta tämä toteutuu harvoin", Kupe kertoo.
Maailmanpankin tilaston mukaan kuukauden ikäisistä vauvoista 80:tä prosenttia ruokitaan Papuassa pelkällä rintamaidolla mutta puolivuotiaista enää joka viidettä.
"Papuassa tarvitaan myös perhesuunnittelua. Kun alle kaksivuotiaita tuodaan klinikalle aliravitsemuksen vuoksi, heidän äitinsä ovat useimmiten jo seuraavan raskauden puolivälissä", Kupe sanoo.
Papuan naiset saavat keskimäärin 3,8 lasta. Elävinä syntyvistä lapsista 6,3 prosenttia kuolee ennen viiden vuoden ikää. Vuorten eristämässä Engan maakunnassa lapsikuolleisuus hipoo kymmentä prosenttia ja aikuisista vain joka kolmas osaa lukea.
Alueen nopein talouskasvu
Papua-Uuden-Guinean terveysinstituutin tutkija Gerard Saleu huomauttaa, että aliravitsemuksessa on kyse myös eriarvoisuudesta.
"Perheen aterioidessa isä saa eniten proteiinia ja suurimmat annokset. Äiti ja tyttäret syövät sen, mitä muilta jää", Saleu kertoo.
Papuan alle viisivuotiaista lapsista on kitukasvuisia 45 prosenttia. Osuus on pysynyt ennallaan 1980-luvulta lähtien.
Papuan talous kasvaa kuitenkin nopeammin kuin muiden Tyynenmeren saarivaltioiden. Kasvuvauhti on ollut 2–10 prosenttia vuodessa koko 2000-luvun ajan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia