Ammanissa ihmiset odottavat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ammanissa ihmiset odottavat

Jordanian pääkaupunki on massiivisen muutoksen edessä eikä kukaan tiedä mihin suuntaan kaupunkia viedään, arvioi Haru Kivelä.

Poliisit ovat vahvasti läsnä perjantaisten rukoushetkien jälkeen kaduilla. (Kuva: Charles Roffey / cc 2.0)

Jordanian pääkaupunki Amman on ainutlaatuinen sekoitus keskiluokkaisuutta ja paimentolaisyhteiskuntaa. Urbaani keskiluokkaisuus muistuttaa amerikkalaista unelmaa katumaastureineen ja yksityisyrityksineen. Sulkeutuneisuus puolestaan viittaa heimoyhteiskunnan rakenteeseen: minä vastaan veljeni, minä ja veljeni vastaan serkkumme, me ja serkkumme vastaan naapurimme. Julkisten palveluiden puuttuessa suku tarjoaa perusturvan ja toimeentulon. Mutta kaikki on muuttumassa eikä kukaan tiedä mihin suuntaan.

Ammanissa asuva Lähi-idän asiantuntija ja konfliktintutkimuksen tohtori Yasar Qatarneh polttaa sikaria Abdounin lähetystöalueella Ammanissa. Kadut ovat puhtaat ja kaikki puhuvat englantia. Qatarneh on vakuuttunut, että levottomuuksien kiihtyminen Jordaniassa on vain ajan kysymys.

"Kansa on jakautunut keskiluokkaan ja kurjalistoon. Kaikki odottavat. Arabikeväästä on jo yli vuosi ja jordanialaisilla on ollut aikaa punnita eri vaihtoehtoja ja niiden seurauksia."

Vaakakupissa ovat Egyptin ja Syyrian kehityskulut, joista kumpikaan ei houkuttele jordanialaista keskiluokkaa. Egyptissä demokraattiset vaalit johtivat uskonnollisten tahojen murskavoittoon ja Syyriassa monarkiaa vastaan nousemisen hinta näkyy yhä kasvavina ruumislukuina. Pelkkä aate ei riitä kimmokkeeksi tavalliselle kansalle, mutta bensan hinnannousu ja vakauden puute korkean verotuksen Jordaniassa alkaa koetella toimeentulevan luokan kärsivällisyyttä. Mitä ihmiset sitten odottavat?

"Me rakastamme kuningastamme" sanoo amerikkalaisille suunnatussa kielikoulussa työskentelevä Samar kysyttäessä Jordanian poliittisesta tilanteesta. Samar on koulutettua keskiluokkaa ja otettuaan eron miehestään hän elättää yksin itsensä ja kaksi tytärtään. "Jordaniassa ihmisillä on järkeä päässä, kukaan ei halua sekasortoa."

Toisenlaisia äänenpainoja ei Ammanin julkisissa tiloissa kuule. Katukuva on kuorrutettu Kuningas Abdullah II:n ja hänen isänsä Kuningas Husseinin muotokuvilla. 120-henkisestä kansanedustajistosta huolimatta maata hallitsee monarkki ja hänen hasemiitteihin lukeutuva lähisukunsa. Saudi-Arabian niemimaalta kotoisin olevat hasemiitit jäljittävät perimänsä aina profeetta Muhammediin asti. Kun Tunisian ja Libyan vallankumousten kimmokkeita oli tavallisen kansan elinolojen huononeminen kuningasperheiden rikastumisen kustannuksella, nousee lukuisten etnisten ryhmien Jordaniassa ilmoille myös kysymys hasemiittieliitin oikeutuksesta valtaan.Toistaiseksi jordanialaisten enemmistö on odottanut, pystyykö kuningas Abdullah II reformeihin korruption kitkemiseksi ja valtiontalouden nostamiseksi.

Arabikevään mellakat Jordaniassa ovat rajoittuneet muutaman tuhannen ihmisen mielenosoituksiin eikä protestoijia ole yritetty vaientaa pakkokeinoin, kuten Egyptissä ja sisällissotaa käyvässä Syyriassa. Kuningashuone on ostanut itselleen lisäaikaa tekemällä parlamentaarisia muutoksia, jotka ovat kuitenkin jääneet konkreettisilta vaikutuksiltaan heikoiksi.

Ratkaisevaksi tekijäksi kuningashuoneen jatkuvuudelle saattaa muodostua muslimiveljeskunnan vallanhalu, arvioi Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen. Damaskoksen levottomuudet saivat Suomen Lähi-idän instituutin siirtämään toimipisteensä Ammaniin eikä paluuta ole odotettavissa lähiaikoina. Jordaniassa kuten Egyptissäkin muslimiveljeskunta on profiloitunut tavallisen kansan etujen valvojana ja palvelujen tuottajana. Sen poliittinen haara Islamic Action Front (IAF) on oppositiopuolueista ainoa, jolla on todellista vaikutusvaltaa maan sisäpolitiikassa. Jos tunteet kansan riveissä kuumenevat, on muslimiveljeskunnan etujen mukaista lopettaa kuningashuoneen tukeminen.

Mikäli näin tapahtuu, on todennäköistä, että muutos Jordaniassa on hyvin samankaltainen kuin se on ollut Egyptissä. Tämä puolestaan saattaa vaikuttaa myös Syyriaan, jonka paikallinen muslimiveljeskunta toimii Ammanista käsin. Muslimiveljeskunnan aatemaailman muokkautuminen joko islamistisempaan tai maltillisempaan suuntaan on Lähi-idän tärkeimpiä kysymyksiä. Vielä on epäselvää, mikä on tavallisten, työtätekevien ihmisten osuus uuden poliittisen todellisuuden muotoutumisessa.

(Näkökulmia-sivun alkuperäinen kuva: premasagar / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia