Amnesty: Jalkapallon MM-kisojen stadionin rakentajat kuukausia ilman palkkaa Qatarissa
Qatarin jalkapallon MM-kisojen rakentajien työolot ovat edelleen huonot. “Jos Fifa olisi viimeisen kymmenen vuoden aikana käyttänyt vaikutusvaltaansa ja vaatinut MM-kisajärjestäjiltä vastuullisuutta, emme kuulisi samoja tarinoita työntekijöiden hyväksikäytöstä yhä uudelleen ja uudelleen”, toteaa Amnestyn asiantuntija Steve Cockburn.
Qatar järjestää jalkapallon MM-kisat vuonna 2022. Kuvassa Dohaan nouseva Al Wakrah -stadion vuonna 2019. Kuva: Matt Kieffer / CC BY-SA 2.0.
Qatarissa vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen Al Bayt -jalkapallostadionia rakentavat siirtotyöläiset ovat työskennelleet jopa seitsemän kuukautta ilman palkkaa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Järjestön tuoreen selvityksen mukaan noin sata Qatar Meta Coats (QMC) -yrityksen työntekijää odottaa edelleen palkkaansa. Osa alkoi saada palkkaa sen jälkeen, kun Amnesty nosti asian esiin Qatarin viranomaisten ja kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan kanssa.
“Tämä selvitys on vain yksi esimerkki siitä, miten helppoa työntekijöiden hyväksikäyttö Qatarissa edelleen on. Amnesty on jo vuosia kehottanut Qataria uudistamaan siirtotyöläisten oikeuksia polkevan järjestelmänsä, mutta muutokset eivät selvästikään tapahdu tarpeeksi nopeasti”, kertoo Steve Cockburn, Amnesty Internationalin talous- ja sosiaalioikeuksista vastaava johtaja tiedotteessa.
Tuhannet siirtotyöläiset rakentavat Qatariin useita uusia stadioneja kisojen alla. Kisojen myöntämistä Qatarille on kritisoitu maan heikon ihmisoikeustilanteen takia. Työolot ovat pahamaineiset: siirtotyöläisiä on yli kaksi miljoonaa, ja niin sanottu kafala-järjestelmä sitoo työntekijän työnantajaansa. Työpaikan vaihtaminen tai maasta poistuminen vaatii usein työnantajan luvan ja voi monesti olla jopa mahdotonta. Myös oleskeluluvan saaminen on riippuvaista työnantajasta.
Qatar on luvannut uudistaa järjestelmää, mutta se on tapahtunut hitaasti.
Amnesty kertoi jo viime vuonna, että myös muissa yrityksissä sadat siirtotyöläiset ovat joutuneet taistelemaan kuukausia saadakseen palkkaa jo tehdystä työstä.
Uuden selvityksen mukaan QMC-yritys on myös useiden kuukausien ajan jättänyt työntekijöidensä oleskelulupia uusimatta. Pahimmassa tapauksessa siirtotyöläisiä saatetaan tämän takia vangita tai karkottaa maasta.
“Siirtotyöläiset kertovat meille ongelmista, joita palkatta työskentely heille aiheuttaa. Työntekijät ovat huolissaan kotimaahan jääneistä perheistä, joille he lähettävät rahaa koulumaksuja ja lääkärikäyntejä varten”, Cockburn kuvailee.
Kisajärjestäjät tiesivät palkanmaksuongelmista jo viime vuonna. Amnesty kritisoi myös Fifaa, joka ei sen mukaan ota MM-kisoihin liittyviä ihmisoikeusloukkauksia tarpeeksi vakavasti.
“Jos Fifa olisi viimeisen kymmenen vuoden aikana käyttänyt vaikutusvaltaansa ja vaatinut MM-kisajärjestäjiltä vastuullisuutta, emme kuulisi samoja tarinoita työntekijöiden hyväksikäytöstä yhä uudelleen ja uudelleen”, Cockburn toteaa.
Uutistoimisto Reutersin mukaan Qatarin hallitus kertoi, että QMC on saanut rahallisia sanktioita ja että sen toiminnot on jäädytetty, kunnes palkat on maksettu. Yhtiö on myös myyty toiselle omistajalle.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia