Arabikevät vain lisäsi EU:n asekauppaa Lähi-itään
Lähi-itä on aktiivisen markkinoinnin kohde myös suomalaiselle aseviennille, sanoo Rauhanliitto.
EU-maat veivät Lähi-itään enemmän aseita vuonna 2012 kuin koskaan aikaisemmin, käy ilmi Eurooppa-neuvoston toimittamasta sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa koskevasta vuosiraportista.
Asevienti Lähi-itään kasvoi vuodesta 2011 jopa 22 prosenttia, ja ennätykset rikkoutuivat muun muassa pienaseiden ja ammusten viennissä. Alueelle kohdistuvat vientilupien arvo oli neljännes EU:n vientilupien 40 mijardin euron kokonaisarvosta. Suurin yksittäinen ostaja Lähi-idässä oli Saudi-Arabia.
Asekaupan rajoittamista ja parempaa valvontaa vaativat järjestöt kuten Suomen Rauhanliitto pitävät tyrmistyttävänä, että arabikevään tapahtumat eivät rajoittaneet eurooppalaisvaltioiden asevientiä Lähi-idän sortohallituksille ja Gazan sodasta huolimatta asevienti Israeliin lähes nelinkertaistui.
Järjestöt kritisoivat raportin julkaisemista viiveellä ja kaikessa hiljaisuudessa sekä löysivät siitä myös huomattavia puutteita.
"Tietoja aseviennistä puuttuu joidenkin maiden, kuten suurten aseviejien Iso-Britannian ja Saksan kohdalla. Lisäksi Ranska ja Italia eivät ole julkistaneet lukuja viennistään asejärjestelmien tarkkuudella, mikä tekee mahdottomaksi tietää, minkä tyyppisiä aseita maat ovat vieneet. Tällaista läpinäkyvyyden puutetta ei voi enää hyväksyä", italialaisen aseistariisumisverkoston asiantuntija Giorgio Bennata toteaa.
Raportin mukaan suuret EU-maat Ranska, Espanja, Saksa, Italia ja Iso-Britannia vastasivat 80 prosentista kaikesta unionin aseviennistä.
"Lähi-itä aktiivisen markkinoinnin kohde myös suomalaiselle aseviennille"
Suomessa vuonna 2012 aseviennille myönnettyjen lupien arvo oli noin 58 miljoonaa euroa, ja niistä kaksi kolmasosaa myönnettiin Eurooppaan. Lähi-idän osuus Suomen aseviennistä on vain murto-osa, mutta Saferglobe-tutkimusverkoston mukaan vuonna 2012 siihen sisältyi vientilupia kaasunaamareiden varaosille Bahrainiin ja kiväärien patruunojen vientiä Saudi-Arabiaan.
Safergloben mukaan myös puolustusministeriön asevientivalvonnan ulkopuolelle jäävän sekä siviili- että sotilastarkoituksiin käytettävien tuotteiden Bahrainiin kasvoi. Viime vuonna järjestöt tekivät jopa rikosilmoituksen Bahrainiin liittyvästä kaksoiskäyttötuotteiden viennistä.
Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodeniuksen mukaan asevienti Saudi-Arabiaan ja Bahrainin tapaus osoittavat Suomen sijoittuvan osaksi yleiseurooppalaista kuviota, jossa vienti Lähi-itään on lisääntymässä ja alue on aktiivisen markkinoinnin kohde. Hänen mukaansa suomalaiset turvallisuustuotteet ovatkin olleet näkyvästi esillä muun muassa Abu Dhabin kansainvälisillä IDEX-asekauppamessuilla.
"Se kertoo siitä, että vaikka EU:n politiikka suhteessa Lähi-itään on puheiden tasolla yhdenlaista, niin silti asekauppaa useasti katsotaan aivan toisenlaisin silmälasein - se on bisnestä ja talouspolitiikkaa", hän toteaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia