Asekauppaneuvottelut pääsivät vihdoin vauhtiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asekauppaneuvottelut pääsivät vihdoin vauhtiin

Suomalaisjärjestöjen edustajat eivät uskalla vielä arvioida, saadaanko kansainvälinen asekauppasopimus aikaiseksi.

New Yorkissa pidettävissä kansainvälisissä asekauppasopimusneuvotteluissa on alun erimielisyyksistä huolimatta päästy eteenpäin.

Paikan päällä kokousta seuraavat Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson ja Suomen Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa ovat tyytyväisiä siihen, että neuvottelut vihdoin etenevät. 

"Erityisesti arabimaat, kuten Syyria, Egypti ja Algeria, tekivät neuvottelut alussa vaikeiksi. Venäjä ja Kiina taas eivät ole osallistuneet hidastukseen ollenkaan niin aktiivisesti kuin voisi kuvitella. Toinen viikko on ollut tehokkaampi. Joka tasolla tapahtuu. Hallitukset ehdottavat jo tekstiä sopimukseen", Johansson kuvailee.

Heinäkuun alussa alkanut kokous lähti liikkeelle tahmeasti, sillä aluksi riideltiin siitä, saavatko palestiinalaiset osallistua neuvotteluihin. Lopulta heidät hyväksyttiin tarkkailijoina kokousdelegaattien joukkoon.

Suomen delegaatiossa mukana olevan Sadankomitean pääsihteerin Eekku Aromaan mukaan neuvottelut ovat sujuneet hitaammin kuin hän oli aluksi odottanut.

"Vasta ensimmäisen viikon loppupuolella päästiin itse asiaan käsiksi. Muuten on ollut odotettavissa olleita erimielisyyksiä, ja tietyt maat viivyttelevät neuvotteluja tarkoituksellisesti, koska ne eivät halua tällaista sopimusta saatavan aikaan," Aromaa kertoo.

Tulos epävarma

Neuvotteluissa on tarkoitus sopia kansainvälisestä asekauppaa säätelevästä sopimuksesta. Sopimus on ollut tekeillä jo vuodesta 2006. Jo etukäteen isot aseviejämaat ovat pyrkineet jarruttelemaan sopimuksen syntyä ja höllentämään asekauppaan liittyviä ehtoja.

Amnesty haluaisi sopimuksessa niin sanotun kultaisen säännön. Säännön mukaisesti maiden pitäisi aseiden myynnin yhteydessä arvioida, millaisella todennäköisyydellä aseita käytetään ihmisoikeusrikkomuksiin tai rikoksiin, jotka ovat vastoin kansainvälistä lakia. Jos olisi suuri mahdollisuus rikoksiin, kauppoja ei pitäisi tehdä.

Frank Johansson ei halua vielä arvioida, millaiseen lopputulokseen neuvotteluissa tullaan. Myös Aromaa on epävarma.

"Tässä vaiheessa on vielä mahdotonta sanoa, miten tässä käy. Toivon tietenkin edelleen, että tästä tulee tiukka ja sitova sopimus, joka rajoittaa aseiden päätymistä ihmisoikeusloukkauksiin ja muihin väkivallantekoihin. Neuvottelut ovat edenneet varsin hitaasti, joten on epävarmaa mikä on tilanne kahden viikon kuluttua", Aromaa toteaa.

Neuvottelujen on määrä päättyä 27. heinäkuuta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia