Asekauppasopimus voimaan jouluaattona
Yli 50 maata on ratifioinut sopimuksen, ja paine muidenkin liittymiseksi kasvaa, uskoo Amnestyn puheenjohtaja.
Kansainvälisen asekauppasopimuksen voimaantulo ennen vuodenvaihdetta varmistui torstaina, kun kahdeksan uutta valtiota ratifioi sopimuksen New Yorkissa, jossa on käynnissä myös YK:n yleiskokous.
Se nosti ratifiointien määrän yli tarvittavien 50:n, mikä tarkoittaa, että sopimus astuu voimaan 90 päivän kuluttua – jouluaattona, YK tiedotti.
Huhtikuussa 2013 YK:n yleiskokouksessa solmittu sopimus on ensimmäinen globaali asekauppaa säätelevä sopimus. Sopimus säätelee kaikkien tavanomaisten aseiden kauppaa, ja se kieltää osallistujavaltioita myymästä aseita maihin, joissa niitä voitaisiin käyttää kansanmurhiin, rikoksiin ihmisyyttä vastaan, tiettyihin muihin sotarikoksiin sekä muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Sopimuksen puolesta vuosia kampanjoinut ihmisoikeusjärjestö Amnesty International iloitsee ratifiointiuutisesta. Järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Frank Johansson sanoo blogikirjoituksessaan, että vaikka sopimuksessa on vasta runsas neljännes maailman maista, sen merkitys tulee kasvamaan ja paine muidenkin maiden liittymiseksi lisääntymään.
Tähän mennessä sopimuksen on alekirjoittanut 121 maata ja ratifioinut 53. Kymmenestä tärkeimmästä aseviejästä puolet on ratifioinut sen. Yhdysvallat on kuitenkin vasta allekirjoittanut sopimuksen, ja Kiina, Kanada, Israel ja Venäjä eivät ole edes allekirjoittaneet. Suomi, joka oli yksi sopimusta vahvasti ajaneista maista, ratifioi sopimuksen joulukuussa 2013.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia