Attac: Pankkivero yksin ei riitä
Suomen Attac pitää Ranskan ja Saksan ehdottamaa rahoitusmarkkinaveroa hyvänä, mutta haluaa markkinoiden laajempaa säätelyä.
Suomen Attac toivottaa Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn tiistaina julkistaman ehdotuksen rahoitusmarkkinaveron käyttöönotosta osana Euroopan tiiviimmän taloushallinnon luomista tervetulleeksi.
"Tottakai olemme tyytyväisiä - ideoiden tasolla tämä on todellinen voitto", sanoo Suomen Attacin puheenjohtaja Heikki Patomäki.
Rahoitusmarkkinaverossa on kyse pienestä, prosentin sadasosien suuruisesta verosta. Veroa perittäisiin kaikesta arvopaperi-, valuutta-, ja johdannaiskaupasta. Yleisimmin on ollut esillä 0,05 prosentin suuruinen vero. Veron tavoitteena on, paitsi kerätä tuloja valtiolle, pyrkiä vakauttamaan kansainvälisiä markkinoita. Samoin veron tavoitteena ohjata kaupankäyntiä pitkäaikaisiin sijoituksiin.
Patomäki kuitenkin huomauttaa, että Merkelin ja Sarkozyn ehdotuksen todellinen edistyksellisyys ja kannatettavuus riippuu vielä monista tarkennusta kaipaavista seikoista. Patomäen mukaan muun muassa veron taso, sen maksamisen pakollisuus, toteutuksen laajuus sekä verotuoton käyttökohteet vaatisivat tarkennuksia.
"Me vaadimme maailmanlaajuista, pakollista, vähintään 0,05%:n veroa, jonka tuottoa ei tule käyttää riskipankkien pelastelun jatkamiseen, vaan pikemminkin yhteiskunnan ja ihmisten pelastamiseen rahoitusmarkkinoiden saneluvallalta", linjaa Patomäki Attacin tavoitteita.
Eeva Talvikallio Suomen Attacista muistuttaa myös, ettei rahoitusmarkkinavero yksin riitä, vaikka onkin tärkeä väline. "Jotta vero toimisi, on rahoitusmarkkinoiden säätelyä kaiken kaikkiaan lisättävä, sekä poistettava maailmasta veroparatiisit, jotka mahdollistavat kaikkien verojen välttelyn", Talvikallio sanoo.
Suomen Attac huomauttaa kannanotossaan, ettei Merkelin ja Sarkozyn ehdotus juurikaan ole onnistunut rauhoittamaan rahoitusmarkkinoita. Näin siksi, että Attacin mukaan markkinat tietävät, etteivät politiikassa kauniit puheet aina johda kauniisiin tekoihin.
Esimerkiksi Sarkozy on Attacin mukaan pitkään pelannut kaksinaamaista peliä puhumalla rahoitusmarkkinaveron puolesta G20:ssä, vaikka onkin tiennyt Japanin ja Yhdysvaltojen estävän vastustuksellaan ehdotusten läpimenon.
G20-maiden roolista keskusteltiin myös Saksan Freiburgissa 8.-14. elokuuta järjestetyssä kesäakatemiassa, johon osallistui yli 1300 talousaktivistia.
"Huolimatta kaikista kauniista puheista ja maailmoja syleilevistä julistuksista joita G20:ssa ja muilla kansainvälisillä foorumeilla esitetään, on sääntelyä otettu käyttöön liian vähän. Kaiken lisäksi se vähäkin tulee aivan liian myöhään", Hugo Braun, yksi kesäakatemian saksalaisista järjestäjistä muistutti.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia