Aurinkokeitin ällistyttää Kenian maaseudulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aurinkokeitin ällistyttää Kenian maaseudulla

Keitin, joka kypsentää ruuan ilman tulta, pelkän auringonvalon avulla, ällistyttää yhä naisia Kenian maaseudulla. Laitteella on heidän mielestään lukuisia etuja, mutta silti se herättää myös ennakkoluuloja. Ihmelaite syntyy vaikka pahvilaatikosta, jonka sisäseinät vuorataan alumiinifoliolla.

Nairobi, 06.11.06 (IPS) - Keitin, joka kypsentää ruuan ilman tulta, pelkän auringonvalon avulla, ällistyttää yhä naisia Kenian maaseudulla. Laitteella on heidän mielestään lukuisia etuja, mutta silti se herättää myös ennakkoluuloja.

Ihmelaite syntyy vaikka pahvilaatikosta, jonka sisäseinät vuorataan alumiinifoliolla. Avattu kansi tai seinämät ohjataan heijastamaan auringonsäteet mustaan pataan, joka peitetään muovilla tai lasilla.

Aikansa padassa muhittuaan ruoka on kypsää ja aromikasta, Kenian eteläosassa sijaitsevan Kajiadon kylän naiset myöntävät.

"Minua ällistytti nähdä ruuan kypsyvän ilman tulta. Mutta siinä se on, todella kuumaa ja tavallista maukkaampaa. En ole eläessäni nähnyt mitään tällaista", Esther Lokuso, 70, päivittelee.

Hän kuuluu Oloikan naisryhmään, joka kokoontui Kajiadon koululle seuraamaan Solar Cookers International (SCI) -järjestön aurinkokeittimen esittelyä. Yhdysvaltain Kaliforniassa päämajaansa pitävä järjestö toimii lahjoitusvaroin ja edistää aurinkoenergian käyttöä ihmisten ja ympäristön hyväksi.

Keittämiseen tarvittava polttopuu ja puuhiili kutistavat Kenian metsäpeitettä, sillä sähkö puuttuu yhä 85 prosentilta maan 30 miljoonasta asukkaasta.

"Me naiset ja lapset käytämme päivittäin yli neljä tuntia polttopuun etsintään. Aurinkoa hyödyntämällä voimme säästää puita ja metsää", viiden lapsen äiti Janet Sirinyi iloitsee.

Oloikan naiset löytävät hyviä puolia myös aurinkokeittimen hitaudesta, sillä ruuan muhiessa ehtii käydä vaikka vedenhaussa tai hoitamassa eläimet.

Keittimen etuihin kuuluvat myös savun ja noen puuttuminen sekä palovammojen ja tulipalon riskien väheneminen.

Oloikan ryhmä kerää rahaa ostaakseen aurinkokeittimen jokaiselle 50 jäsenelleen. Tähtäimessä on Cookit-malli, joka toimii kohtuullisissakin lämpötiloissa.

Laite maksaa reilut kuusi euroa, mutta sekin on monille liikaa Keniassa, jonka asukkaista yli puolet elää alle 0,8 eurolla päivässä.

Länsi-Keniassa sijaitsevassa Nyakachissa naiset ovat askeleen edellä kajiadolaisia sisariaan. SCI on opettanut heidät tekemään keittimiä ja opastamaan lähiseudun väkeä niiden käytössä.

"Naiset kokoontuvat valmistamaan keittimiä, ja jotkut ansaitsevat työllä jopa yli kolme euroa päivässä", kertoo Margaret Owino, joka toimii SCI:n edustajana Keniassa.

Aurinkokeittimen voittokulkua varjostavat kuitenkin eräät perinteet ja ennakkoluulot.

"Useimmat kenialaiset eivät pidä siitä, että ruoka pitää valmistaa ulkona. Tässä asiassa tarvitaan vielä paljon valistusta, sillä aurinkokeittimiä hyljeksitään sen vuoksi maaseudulla", sanoo Jackson Maina, joka johtaa uusiutuvien energianlähteiden osastoa Kenian energiaministeriössä.

Hän ei usko asian etenevän ilman, että valtio tarttuu ohjaksiin.

Owinon mukaan myös perinteiset käsitykset – kuten ajatus, että ruoka ei ole ruokaa ilman tulella kypsentämistä – haittaavat aurinkokeittimen yleistymistä.

Kun tekniikka esiteltiin Nyakachissa 2003, miehet varoittelivat vaimojaan syömästä aurinkokeittimellä valmistettua ruokaa, Owino kertoo.

Hän muistuttaa, ettei uusi tekniikka korvaa vanhaa, vaan täydentää sitä ja säästää polttopuuta. Sadepäivinä tulta tarvitaan edelleen, vaikka niidenkin varalle löytyy puuta säästäviä keksintöjä, kuten ruuan jatkokypsentämiseen sopiva haudutuslaatikko.

(Inter Press Service)

Nettiosoite http://solarcooking.org/gallery.htm sisältää SCI:n kuvia aurinkokeittimistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia