Avunantajien leikkaukset uhkaavat universaalia peruskoulutusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avunantajien leikkaukset uhkaavat universaalia peruskoulutusta

Haave kaikkien lasten saamisesta kouluun uhkaa karata käsistä, varoittaa UNESCO.

Maailma ei nykymenolla saavuta vuosituhattavoitetta, jonka mukaan kaikkien lasten pitäisi päästä peruskouluun vuonna 2015, varoittavat YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO ja kansainvälinen koulutuskampanja EFA.

Niiden tuoreen katsauksen mukaan koulutuksen ulkopuolella olevien lasten määrä on pysynyt pitkään samalla tasolla ja väheni vuosina 2010–2011 vain vaatimattomat kaksi miljoonaa.

Samaan aikaan avunantajat leikkasivat tukeaan peruskoulutukseen seitsemän prosenttia – ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002. Monet leikanneista maista ovat suurimpia koulutuksen rahoittajia.

Esimerkiksi Alankomaat pudotti tukeaan noin 37 prosenttia, Japani 30 ja Ranska 26. EU leikkasi lähes kolmanneksen.

Vaikka eniten koulutuksen edistämisessä merkitsevät maiden omat rahat, avunantajien leikkaukset todennäköisesti vaarantavat katsauksen mukaan miljoonien lasten koulunkäynnin.

Lisäksi tuki menee väärään paikkaan. Matalan tulotason maat tarvitsisivat noin 26 miljardia dollaria vuosittain, mutta vuonna 2011 ne saivat vain 1,9 miljardia, katsauksessa todetaan.

UNESCO ja EFA ovat huolissaan myös siitä, että noin neljännes lapsista jättää koulun kesken. Keskeyttäminen ei ole vähentynyt vuoden 2000 jälkeen.

Yhteensä maailmassa on noin 57 miljoonaa lasta kokonaan koulutuksen ulkopuolella, yli puolet heistä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Koulun aloittaa noin 89 prosenttia lapsista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia