Caterpillarin osakkaat huolissaan raivaustraktorien käytöstä Lähi-idässä
Maansiirtokoneita valmistavan amerikkalaisen Caterpillar-yhtiön osakkeita omistavat rauhanaktivistit vaativat selvitystä firman valmistamien koneiden käytöstä Israelissa. Syytösten mukaan Israelin armeija on käyttänyt Caterpillarin raivaustraktoreita vuodesta 1967 lähtien yli 7 000 palestiinalaisten asuinrakennuksen hävittämiseen.
Syytösten mukaan Israelin armeija on käyttänyt Caterpillarin raivaustraktoreita vuodesta 1967 lähtien yli 7 000 palestiinalaisten asuinrakennuksen hävittämiseen. Arviolta 50 000 ihmistä on menettänyt sen vuoksi kotinsa Israelin miehittämillä Gazan ja Länsirannan alueilla.
Viime vuosina raivaustraktorit ovat myllänneet myös palestiinalaisten laajoja oliivi- ja hedelmätarhoja tuhoten omistajien elinkeinon.
Vetoomus kehottaa muita Caterpillarin osakkaita yhtymään vaatimukseen, että yhtiön laitteiden sotilaskäyttö Israelissa tutkitaan lokakuuhun mennessä. Vetoomuksessa ei kuitenkaan vaadita lopettamaan konekauppaa Israeliin.
Vetoomuksen takana on muun muassa katolisiin nunnajärjestöihin kuuluvia Caterpillarin osakkaita. Ursuliinisisar Valerie Heinonen sanoo vetoomuksessa järjestönsä uskovan, että Israelin toimet loukkaavat palestiinalaisten ihmisoikeuksia.
Washingtonissa toimiva vastuullisen sijoitustoiminnan tutkimuslaitos IRRC pitää tapausta ainutlaatuisena. "Lähi-idän kofliktiin liittyviä sijoittajien kannanottoja ei ole näkynyt ainakaan pariin vuosikymmeneen", IRRC:n edustaja Meg Voohers kertoo.
Carterpillar-yhtiö on ilmoittanut, että sillä ei ole keinoja valvoa, miten sen valmistamia miljoonia laitteita maailmalla käytetään. Yhtiö kuitenkin vakuuttaa hyväksyvänsä "globaalin kansalaisuuden asettamat vastuut".
Caterpillar nousi silmätikuksi ensi kerran huhtikuussa 2002, kun sen valmistamat koneet tuhosivat yli 140 taloa Jeninin pakolaisleirissä. Maaliskuussa 2003 Caterpillarin raivaustraktori surmasi Lähi-idässä 23-vuotiaan amerikkalaisen rauhanaktivistin, Rachel Corrien.
"Ryhdyimme kampanjaan Caterpillaria vastaan, koska se on amerikkalainen yritys. Raivaustraktorit ostetaan amerikkalaisten veronmaksajien rahoilla, eikä kukaan kanna vastuuta niiden käytöstä", Liat Weingart sanoo. Hän osallistuu kampanjaan Juutalainen ääni rauhan puolesta -järjestön edustajana.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia