Egyptissä laajimmat pidätykset sitten presidentin valtaannousun – Joukossa myös 111 lasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptissä laajimmat pidätykset sitten presidentin valtaannousun – Joukossa myös 111 lasta

Egyptin viranomaiset ovat reagoineet syyskuussa alkaneisiin mielenosoituksiin pidättämällä protestoijia ja toisinajattelijoita. ”Hallitus on suunnitellut tämän hyökkäyksen murskatakseen pienetkin vastarinnan merkit”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntija Najia Bounaim.

Kairon rakennuksia

Mielenosoitukset ovat olleet Egyptissä viime vuosina harvinaisia. Kuva Kairosta. Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0.

Egyptin viranomaiset ovat pidättäneet paikallisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan viimeisten parin viikon aikana yli 2 300 ihmistä, joista ainakin 111 lapsia.

Tilastoja keränneen ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kyseessä ovat laajimmat pidätykset presidentti Abdel Fattah al-Sisin valtakaudella.

”Presidentti al-Sisin hallitus on suunnitellut tämän hyökkäyksen murskatakseen pienetkin vastarinnan merkit ja hiljentääkseen kaikki hallituksen kriitikot”, sanoo Amnestyn Pohjois-Afrikan kampanjajohtaja Najia Bounaim tiedotteessa.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta. Al-Sisi voitti vaalit seuraavana vuonna ja uudelleen viime vuonna.

Yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset on kielletty, mutta eri puolilla maata alkoi pari viikkoa sitten harvinaisia mielenosoituksia, joissa protestoitiin al-Sisiä vastaan tähän kohdistuvien korruptiohuhujen vuoksi. Seurauksena viranomaiset aloittivat ratsiat, joiden tarkoituksena on ollut estää uudet mielenosoitukset.

Viranomaiset ovat pidättäneet mielenosoittajia, mutta samalla hallinto on ottanut kohteekseen myös muut uhkana pitämänsä ryhmät: pidätettyjen joukossa on muun muassa kymmenen toimittajaa, 25 poliitikkoa ja akateemikkoa sekä 16 asianajajaa. Osa asianajajista on pidätetty silloin, kun he ovat olleet tekemässä työtään.

Pidätetyistä 111 on ollut alaikäisiä. Ainakin 69 heistä on saamassa syytteen kuulumisesta terroristiryhmään sekä sosiaalisen median väärinkäytöstä, vaikka monilla ei ole edes puhelinta. Amnesty on dokumentoinut muun muassa tapauksen, jossa kolme lasta oli ollut ostamassa koulutarvikkeita, kun heidät pidätettiin.

Myös entisiä vankeja on pidätetty, vaikka he eivät olleet lähelläkään mielenosoituksia, Amnesty kertoo.

Pidätettyjä on kuulusteltu ja heidän sosiaalisen median tilejään on tutkittu. Amnestyn mukaan Kairon ja Aleksandrian keskustaan perustettiin tarkastuspisteitä, joissa ihmisten puhelimia takavarikoitiin. Osa pidätetyistä on vapautettu ilman kuulusteluja, mutta tarkkoja tietoja ei vielä ole.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet pidätettyjen vapautusta, ja myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michele Bachelet ilmaisi huolensa tilanteesta viime viikolla.

Pidätettyjä syytetään muun muassa terroristiryhmän auttamisesta, väärän tiedon välittämisestä, sosiaalisen median väärinkäytöstä ja luvattomiin protesteihin osallistumisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia